Zdravlje

Pulmolog: Mogućnost smanjenja rizika od HOBP kod pušača

Pulmolog: Mogućnost smanjenja rizika od HOBP kod pušača
Foto: N.N. | Pulmolog: Mogućnost smanjenja rizika od HOBP kod pušača

"Pušenje cigareta je vodeći uzrok oboljevanja od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) i procenjuje se da u Srbiji od ove bolesti pati oko 600 hiljada ljudi", kaže za Blic doktorka Ana Stojanović, pulmolog.

Istovremeno od HOBP, koja se karakteriše suženjem disajnih puteva i oštećenjem pluća, u svijetu boluje oko 380 miliona ljudi.

- Bolest nastaje usljed štetnog uticaja faktora spoljne sredine i u direktnoj je korelaciji sa prevalencom pušenja, odnosno izloženosti disajnih organa štetnim sastojcima duvanskog dima – objašnjava doktorka Stojanović.

Zvanična statistika ukazuje da će smrtnost od HOBP u svijetu porasti za čak 30 odsto u narednih 10 godina ukoliko se hitno ne redukuju faktori rizika, naročito upotreba cigareta. Istražujući uzročno-posljedičnu vezu između pušenja i HOBP, stručnjaci s Univerziteta u Kataniji preporučuju koncept smanjenja štete a pušačima koji pate od ove bolesti ukazuju na grijanje duvana kao vid smanjenja rizika.

U naučnoj studiji, koju je prošlog mjeseca objavio Centar za izuzetnost u okviru koncepta smanjenja štete (CoEHAR), autori kažu da "pušači sa ovim hroničnim oboljenjem, koji pređu na zagrijavanje duvana umjesto sagorijevanja cigarete, mogu dugoročno da iskuse pozitivne efekte".

Dr Stojanović pojašnjava da su u radu italijanskih autora upoređivane dvije grupe HOBP pacijenata – onih koji puše cigarete, odnosno onih koji koriste uređaje za zagrijavanje duvana.

- Trogodišnje praćenje ovih dviju grupa je pokazalo da oboljeli koji koriste proizvode za zagrijavanje duvana imaju manji broj pogoršanja, bolji kvalitet života i toleranciju napora, pa bi možda ovi proizvodi mogli da budu manje štetan izbor za ljude koji u ovom trenutku nisu spremni da prestanu da puše – smatra dr Stojanović.

Prema procjenama, u Srbiji oko 2,8 miliona stanovnika starijih od 15 godina su pušači.

- Uprkos tome što je smrtnost kod hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) velika, značajan broj pacijenata teško odustaje od ove štetne navike – upozorava ona.

Zato vjeruje da je dužnost svakog ljekara u ovakvim situacijama da bude istrajan u savjetovanju i motivisanju pacijenata, ali i onih koji to još, srećom, nisu postali, da prestanu da puše jer je to prema svim naučno zasnovanim podacima najbolja preventivna i terapijska mera.

- Najbolje rješenje je svakako nikada ni ne početi sa pušenjem, a ukoliko ste pušač, što prije u potpunosti prestati sa ovom navikom. Međutim, zavisnost koju nikotin stvara je veoma velika, što prestanak pušenja pretvara u težak i često neuspješan proces, čak i u situaciji kada su simptomi bolesti uveliko prisutni – zaključuje dr Stojanović.

Sličan zaključak iznio je i autor pomenute studije, dr Rikardo Polosa sa Univerziteta u Kataniji, koji je povodom rezultata istraživanja kazao da njegovo "kliničko iskustvo govori da, prilično iznenađujuće, većina pušača koji pate od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) nema dobar razlog da prestane da puši".

Ovo je prva studija koja opisuje dugoročne zdravstvene efekte upotrebe uređaja na bazi zagrijavanja duvana kod ovih pacijenata. Konstantna poboljšanja u respiratornom sistemu, povećanje tolerancije i kvalitet života su posmatrani kod pacijenata sa HOBP koji su napravili promjenu prelaskom na tehnologiju zagrijavanja duvana.

Preneseno sa: Blic.rs 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije