Zdravlje

Rad u smjenama vodi u depresiju

Rad u smjenama vodi u depresiju
Foto: N.N. | Rad u smjenama vodi u depresiju

​Osobe koje rade od devet ujutro do pet poslije podne manje su sklone depresiji od onih koji rade drugu i noćnu smjenu, pokazuje britanska istraživačka studija.

Na rad u smjenama posebno su osjetljive žene, prenosi "Američki zdravstveni žurnal".

Istraživači su detaljno proučili podatke sedam ranijih studija o povezanosti radnog vremena i mentalnog zdravlja u koje je bilo uključeno više od 28.000 ljudi.

Među "smjenskim radnicima" evidentirali su za 28 odsto veću vjerovatnoću da će osjetiti neki oblik mentalnih problema u odnosu na one sa stalnim sedmičnim radnim vremenom - od 9.00 do 17.00.

Rad u smjenama mijenja bioritam, odnosno normalan biološki ciklus spavanja i budnosti koji odgovara izmjenama dana i noći, objašnjavaju naučnici.

Taj poremećaj ljude čini ćudljivim i razdražljivim i dovodi do socijalne izolacije, jer im se radno vrijeme ne poklapa sa onim koje ima ostatak porodice i prijatelji.

Studija pokazuje da je među radnicima koji rade samo noću vjerovatnoća za razvoj depresije veća za 33 odsto u odnosu na osobe koje rade redovno po danu.

Rezultati studije sugerišu da radnici i poslodavci trebaju biti svjesni potencijalnih posljedica rada u smjenama na mentalno zdravlje radnika, navodi se u studiji.

LJudski mozak programiran je da spava noću, kada nema dnevnog svjetla, kako bi se oporavio od svih informacija koje procesuira danju, objašnjavaju naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije