Zdravlje

Raste broj oboljelih od velikog kašlja u Srpskoj

Raste broj oboljelih od velikog kašlja u Srpskoj
Foto: Pexels | Raste broj oboljelih od velikog kašlja u Srpskoj

BANALUKA - U Republici Srpskoj potvrđeno 16 slučajeva velikog kašlja i to sve kod nepotpuno vakcinisane djece školskog uzrasta sa lakšim kliničkim slikama, rekao je Ranko Škrbić, predsjednik Savjeta za zdravlje Republike Srpske.

Dodao je da je broj sigurno mnogo veći jer se ljekarima javljaju samo teži slučajevi.

Napomenuo da je veliki kašalj buknuo u cijelom regionu i da podaci govore da je uzrok samo neredovno vakcinisanje.

Škrbić je apelovao da roditelji prate kalendar vakcinisanja koji je definisao Institut za javno zdravstvo RS i da redovno vakcinišu djecu jer veliki kašalj može da izazove fatalan ishod kod beba koje nisu stekle imunitet i ne mogu da iskašlju.

"Vakcine imamo, samo treba da se pridržavamo kalendara vakcinacija", rekao  je Škrbić.

Jela Aćimović, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS, rekla je da niko od djece kod koje je potvrđen veliki kašalj, a koja su sa područja Banjaluke, Laktaša i Prijedora, nije bio hospitalizovan, niti sa nekom težom formom bolesti.

"Većinom djeca nisu vakcinisana u kompletu i imunitet je iščezao, ali ipak prolaze sa lakšom kliničkom slikom", kazala je Aćimovićeva.

Pojasnila je da vakcinacija sprečava ovu bolest, sprečava epidemiju, te da se protiv velikog kašlja vakciniše petovalentnom vakcinom, koja se daje u tri doze u prvoj godini i jedna doza revakcinacije sa godinu i po dana.

"Od 2019. imamo još jednu dozu pred upis u osnovnu školu koja podiže imunitet, uključujući i imunitet na veliki kašalj", rekla je Aćimovićeva i dodala da da je veoma važno da sva djeca koja su propustila doze vakcine, a koje sadrže i komponentu protiv velikog kašlja, to što prije nadoknade.

"Nisu zakasnili, nema potrebe da se nešto kreće ispočetka sa vakcinacijom, nego samo nastavljaju tamo gdje su stali", apelovala je Aćimovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije