Zdravlje

Razgibano tijelo cijeli dan za samo 15 minuta istezanja

Razgibano tijelo cijeli dan za samo 15 minuta istezanja
Foto: N.N. | Razgibano tijelo cijeli dan za samo 15 minuta istezanja

Samo nekoliko minuta istezanja tokom dana povećaće cirkulaciju u vašem tijelu, što će donijeti benefite za tijelo i um. Redovno istezanje će poboljšati izvođenje vježbi na glavnom dijelu treninga, ali i olakšati svakodnevno kretanje, te držanje tokom sjedenja i stajanja. Preporuka je da izbjegavate naglo kretanje ako ste duži period bili u ležećem položaju. Krećite se bar pet minuta prije nego što se počnete istezati.

Ovo su pet najvažnijih prednosti istezanja:

1. Povećanje mobilnosti zglobova (opsega pokreta)

2. Redukcija tenzije mišića

3. Bolja mišićna koordinacija

4. Bolja cirkulacija u različitim dijelovima tijela

5. Viši nivo energije (rezultat bolje cirkulacije)

Predlažem sljedeće vježbe istezanja:

Prva vježba se izvodi u četvoronožnom položaju s rukama pozicioniranim ispod ramena, a koljenima ispod kukova. Izdišući podižete kičmeni stub ka gore dok pogled ide ka kukovima ispod trbuha, dok udišete, radite suprotnu radnju.

Radite redovno ovu vježbu uz kontrolisane i spore pokrete i vaša kičma će biti fleksibilnija i smanjićete osjećaj ukočenost koja prati moderan način života. Poslije ove vježbe ćete sigurno osjetiti bolju cirkulaciju u cijelom tijelu.

U drugoj vježbi je početni položaj turski sjed. Lijevu ruku naslonite na desno koljeno kao na fotografiji, dok desnu ruku ispružite u ravni s ramenom i pomjerate je ka nazad prateći je pogledom. Ruku pomjerati nazad sve dok je vidimo jasno sa oba oka, ne krajem jednog oka. Izbjegavati da se naginjete u lijevu stranu dok desnu ruku pomjerate. Dok izvodite ovu vježbu, zadržite ravan položaj kičme i protežite se vrhom tjemena ka gore.

Ponoviti sa drugom stranom.

U trećoj vježbi, kao što vidite na fotografiji, desna ruka je na zglobu  desne noge, dok se lijevom rukom protežemo ka gore i blago naginjemo na desnoj strani. Ponoviti sa drugom stranom. Vježbe istezanja su često zanemarene, a mnogo je benefita koje nam one mogu dati. Na primjer, radeći redovno ove tri vježbe sigurno ćete se osjećati bolje i vaša kičma će vam biti zahvalna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije