Zdravlje

Razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete grožđe

Razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete grožđe
Foto: Pexels | Razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete grožđe

​Vjerovatno ste već čuli pojam "superhrana", koji se, iako nije baš naučni termin, uglavnom odnosi na zdrave namirnice koje sadrže hranljive sastojke. Grožđe je jedno od njih.

Zdravstvene prednosti grožđa počinju u koži, zbog fitonutrijenata, biljnih hemikalija koje sadrže jedinjenja koja sprečavaju bolesti, a zatim se protežu na niz polifenola, moćnih antioksidanata koji se bore protiv širokog spektra karcinoma, Alchajmerove i srčanih bolesti.

Ali, ni tu se prednost ovog slatkog bobičastog voća ne zaustavlja. Nutricionisti izdvajaju šest razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite grožđe u ishranu.

Podmlađuje kožu

Prepuno vitamina C i antioksidanasa, grožđe može da pomogne u revitalizaciji kože. Ono može da zaštititi kožu od ultraljubičastog zračenja i slobodnih radikala koji su odgovorni za bržu pojavu bora i tamnih mrlja.

Vitamin C je neophodan kako bi koža formirala kolagen, koji licu daje mladalačku svježinu i jedrinu.

Pospješuje krvotok u mozgu

Studije Univerziteta u Švajcarskoj pokazale su da jedinjenje resveratrol koje se nalazi u grožđu pomaže u borbi protiv plakova i slobodnih radikala koji mogu da naštete mozgu i potencijalno izazovu Alchajmerovu bolest.

Takođe, grožđe potpomaže povećanje protoka krvi u mozgu, što opet povećava mentalnu spretnost.

Podiže nivo energije

Složeni ugljeni hidrati koji se nalaze u grožđu obezbjeđuju prijeko potreban energetski podsticaj. Zato je grožđe savršena užina prije treninga, jer veoma brzo obezbjeđuje energiju.

Čuva srce

Grožđe je korisno i za zdravlje srca, jer sadrži polifenole koji su borci protiv ateroskleroze, bolesti koja je rezultat nakupljanja holesterola u zidovima arterija srca i mozga.

Čuva vid

Vitamin A i lutein koji se nalaze u grožđu mogu da poboljšaju zdravlje očiju. Iako ste vjerovatno upoznati sa vitaminom A, možda niste toliko sa luteinom - supstancom koja se takođe nalazi u raznim vrstama povrća, a koju prikuplja mrežnjača kao sredstvo za zaštitu od slobodnih radikala.

Prema studiji koju su vodili istraživači sa Instituta za oči Baskom Palmer na Univerzitetu u Majamiju, grožđe može da bude dobar saveznik u očuvanju zdravlja očiju.

Jača kosti

Na kraju, ali svakako ne i najmanje važno, mangan je supstanca koja se nalazi u grožđu, a koja pomaže da ojačate kosti. Mangan je mineral koji se već nalazi u našem tijelu u malim količinama. Doprinosi zdravim kostima tako što omogućava organizmu da bolje apsorbuje kalcijum i stvara esencijalne enzime za izgradnju kostiju, ali takođe podstiče metabolizam i reguliše hormone.

Ipak, ukoliko imate povišen nivo šećera u krvi, budite posebno oprezni kad je u pitanju konzumiranje grožđa i obavezno se konsultujte sa vašim ljekarom u kojoj mjeri i koliko često bi trebalo da konzumirate ovo izuzetno zdravo i slatko voće, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije