Zdravlje

Regulišite cirkulaciju uz pomoć ove tri biljke

Regulišite cirkulaciju uz pomoć ove tri biljke
Foto: andreas160578/Pixabay | Regulišite cirkulaciju uz pomoć ove tri biljke

​Za ljude čije su noge i ruke konstantno hladne, obično se smatra da imaju problem sa cirkulacijom.

Postoji nekoliko razloga za pojavu ovog problema: može biti nasljedan, a može se javiti i kao posljedica manjka fizičke aktivnosti.

Osim terapije koju vam može pripisati ljekar, od pomoći vam mogu biti i biljke koje se od davnina koriste za pospješivanje cirkulacije u rukama i nogama.

Ruzmarin

U narodnoj medicini ruzmarin se najčešće koristi kao napitak, ali čaj od ove biljke može da se koristi i za pripremu obloga. Kašiku listića ruzmarina kuvajte dva minuta u 1,5 dl vode, pa procijedite. Čajem nakvasite lanenu krpu, obmotajte oko stopala, prekrijte suvim toplim peškirom i držite dvadesetak minuta. Ovaj tretman je najdjelotvorniji pred spavanje.

Đumbir

Sastojci đumbira proširuju arterije i tako poboljšavaju cirkulaciju. Zato se on koristi za spuštanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi, opuštanje mišića i kao dobro sredstvo za reumatske probleme. Dvije kafene kašičice svježeg ili kafenu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promiješajte i pustite da se malo prohladi. Pijte topao napitak dva puta dnevno.

Bijeli luk

Osim što snižava visok krvni pritisak, bijeli luk širi krvne sudove i zagrijeva organizam. Očistite i izgnječite 350 g bijelog luka, pa sipajte u stakleni sud i prelijte sa tri decilitra alkohola. Dobro zatvorite i odložite na hladno i mračno mjesto, ali ne u frižider.

Poslije deset dana ispasirajte talog, a zatim sve procijedite kroz četiri sloja gaze. Naredna tri dana ovaj napitak treba da miruje na istom mjestu i pod istim uslovima. Pijte tri puta dnevno po pet do 25 kapi.

 

(Novosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije