Zdravlje

Reumatoidni artritis: 7 začina koji umanjuju bolove i štite zglobove

Reumatoidni artritis: 7 začina koji umanjuju bolove i štite zglobove
Foto: Pixabay/Ilustracija | Reumatoidni artritis: 7 začina koji umanjuju bolove i štite zglobove
N.N.

Reumatoidni artritis je ozbiljna bolest koja se nekada može završiti trajnim invaliditetom.

Pored lijekova koji su osnova terapije, ima sve više saznanja da bi pojedine biljke mogle da budu od pomoći kada je u pitanju ublažavanje posljedica ove zapaljenske bolesti.

Da biste ublažili bolove koje izaziva reumatoidni artritis, u ishranu možete da uključite namirnice koje su pokazale pozitivno dejstvo, piše portal eKlinika.

1. Đumbir

Ova biljka ima antiinflamatorna svojstva, a svojim djelovanjem suzbija stvaranje leukotriena i sintezu prostaglandina, koji uzrokuju bol i upale, tvrdi istraživanje iz 2014. objavljeno u časopisu Artritis.

Zbog ovog efekta stručnjaci savjetuju da se svjež đumbir dodaje u jela od povrća, salate, napitke.

2. Majčina dušica

Moćno antioksidativno sredstvo i još jedan prirodni lijek protiv upala je biljka od koje rado spravljamo čaj. Prema istraživanjima, za olakšanje smetnji izazvanih reumatoidnim artritisom većina ljudi koji pate od ove bolesti koriste majčinu dušicu.

Svježa majčina dušica je odličan začin za jela od mesa, piletinu, pasulj, paradajz i specijalitete od jaja. Stručnjaci ipak, upozoravaju da ne preterujete, jer pretjerana upotreba ovog začina može biti propraćena i nuspojavama.

3. Kurkuma

Zlatni začin koristi se u mnogim kuhinjama, u ajurvedskoj medicini, a u Kini se njome liječe mnoga stanja, pa i artritis. Djeluje antiinflamatorno i analgetski, tvrdi istraživanje iz 2016.

Dodajte kurkumu u supe, čorbe, jer u sadejstvu sa crnim biberom, kurkuma dostiže svoj pun efekat, smatraju neki stručnjaci. Tvrdi se da kurkuma razređuje krv, pa je treba pažljivo koristiti ako pijete antikoagulantnu terapiju.

4. Zeleni čaj

Sadrži polifenole supstance bogate antioksidansima, koje imaju moć da ublaže upalna stanja, zaštite zglobove i ojačaju imunitet. Studija iz 2017, objavljenja u međunarodnom časopisu za reumatske bolesti International Journal of Rheumatic Diseases poredila je uticaj zelenog i crnog čaja na zapaljenski proces i zeleni čaj je pokazao bolje dejstvo.

Popijte svakog dana po jednu šolju ovog čaja.

5. Cimet

Ovaj aromatični začin je snažan antioksidant. Smatra se da štiti ćelije od napada slobodnih radikala i snažno reguliše i nivo šećera u krvi, holesterol, pa čak i da štiti kognitivne funkcije čovjeka.

Prema jednom istraživanju, kod žena koje su patile od reumatoidnog artritisa, i koje su tokom 8 sedmica, svakog dana u vidu kapsula unosile po 500 miligrama cimeta, zabilježen je značajan pad C-reaktivnog proteina, markera upalnog procesa u tijelu, a primjećeno je i manje otoka na zglobovima pacijenata.

6. Bijeli luk

Može da pomogne kod savladavanja bolova izazvanih reumatoidnim artritisom. Studija rađena na životinjama potvrdila je da bijeli luk može spriječiti razaranje hrskavice i uticati na intenzitet upale.

7. Crni biber

Ovo je jedan od najčešćekorišćenih začina koji se koristi za poboljšanje ukusa svakodnevnih jela. Svoje moćno svojstvo duguje piperinu, aktivnom jedinjenju koje blagotvorno djeluje na zdravlje. Djeluje antioksidativno, antimikrobno, antiinflamatorno i pomaže rad digestivnog trakta.

Studija objavljena u septembru 2018. godine u Evropskom časopisu za farmakologiju sugeriše da davanje piperinske kiseline djeluje protivupalno i sprečava pojavu otoka. Ranija istraživanja, objavljena u časopisu Arthritis Research & Therapy, otkrila su da je primjena piperina ublažila upale, bol i druge simptome artritisa kod životinja.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije