Zdravlje

Riješite se lošeg zadaha: Žvaćite celer, a ne žvake

Riješite se lošeg zadaha: Žvaćite celer, a ne žvake
Foto: N.N. | Riješite se lošeg zadaha: Žvaćite celer, a ne žvake

Stomatolog dr Mark Lovenberg je otkrio na koje sve načine možemo osvježiti poprilično neugodan jutarnji dah.

Neugodan zadah je svojevrsna tabu tema o kojoj ne volimo pričati ni s najbližima, a kamoli sa stomatologom. Iako je loša higijena zuba uglavnom glavni krivac za ovu neugodnu pojavu, malo ljudi zna da neugodan zadah može uzrokovati hrkanje ili žvakaća guma.

Nažalost, ne postoji jedinstven način za osvježivanje daha, međutim postoji nekoliko trikova koji mogu ublažiti neugodan miris.

Neugodan jutarnji zadah takođe može biti pokazatelj nekog drugog zdravstvenog problema. Infekcije u ustima, hronični refluks želučane kiseline i metabolički poremećaji takođe mogu uzrokovati loš zadah.

Ako primjećujete da je vaš zadah neugodniji nego inače, prvo posjetite stomatologa, a zatim doktora opšte prakse koji će vas, u slučaju potrebe, uputiti na dalje pretrage.

Ovo bi trebalo da izbjegavate:

Suva usta

Dok spavamo, usta se suše i to pridonosi neugodnom jutarnjem dahu.

Hrkanje ili spavanje s otvorenim ustima može pogoršati problem jer isušuje slinu koja ispire bakterije koje uzrokuju neugodan miris.

Ostaci hrane između zuba

Čestice hrane, koje se često nalaze zarobljene između zuba, takođe mogu tokom noći uzrokovati neugodan dah. Nezavisno od toga jeste li prije spavanja jeli bijeli luk ili kolač od jagoda.

Žvakanje žvakaće gume prije spavanja

Žvaka osvježava dah u trenu, no njen sastav može i te kako uzrokovati jutarnju nelagodu. Aspartam, umjetni zaslađivač, koji je u sastavu žvakaćih guma, uzrokuje neugodan zadah.

Kako osvježiti dah ako četkica i pasta za zube nisu pri ruci?

Pojedite celer ili jabuku

Suva usta pridonose neugodnom jutarnjem zadahu, ali ako za doručak pojedete malo celera ili jabuke, brzo ćete eliminisati neugodan miris.

Ove namirnice sadrže puno vode i povećavaju proizvodnju sline. Obična voda i jogurt takođe poboljšavaju protok sline. Ostala hrana koja stimuliše žlijezde slinovnice su trešnje, salata i krastavci.

Namirnice koje isušuju usta su kafa, gazirani sokovi, slani kikiriki i kokice.

Žvaćite peršun čim ustanete

Peršun može uništiti bakterije i osvježiti dah u trenu. Bogat je hlorofilom za koji se smatra da ima antibakterijsko djelovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije