Zdravlje

Pratite nas na Google news

Roboti koji ljudsko tijelo "popravljaju iznutra"

Roboti koji ljudsko tijelo "popravljaju iznutra"
Foto: N.N. | Roboti koji ljudsko tijelo "popravljaju iznutra"
N.N.

​Mnogo je izazova na putu do stvaranja robota koji bi mogli da funkcionišu unutar ljudskog tijela, a jedan od najvećih je napajanje, budući da dimenzije ne dozvoljavaju implementiranje baterije.

Eksperti iz kompanije Georgia Tech imaju rješenje za ovaj problem, a u obliku “bristle-bots” sićušnih robota koji energiju dobijaju iz vibracija koje dolaze od različitih izvora – od ultrazvučnih talasa do zvučnika koji se nađu u blizini.

Jedan robot mjeri tek dva milimetra u dužinu, te teži jedva pet miligrama, te može da se kreće brzinom od osam milimetara u sekundi. Kretanje je moguće zahvaljujući komponenti koja se implementira na 3D-štampano tijelo robota, koja nožice usmjerava ka cilju, a u zavisnosti od izvora vibracije.

Komponenta za pokretanje napravljena je od olovo cirkonat titanata koji električni napon može da transformiše u vibraciju, i obrnuto.

Napominje se da roboti nisu korisni u obliku u kojem se trenutno nalaze, budući da mogu da se kreću u samo jednom smjeru. Ipak, kreatori se nadaju da će tehnologija napredovati u pravcu robota koji bi mogli da funkcionišu unutar ljudskog tijela, te zdravstvene probleme „rješavaju iznutra“, i tako potpuno promene hirurgiju i medicinu uopšte.

(Engadget)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije