Zdravlje

Ružine latice liječe živce i kožu

Ružine latice liječe živce i kožu
Foto: Ilustracija | Ružine latice liječe živce i kožu

Počela je sezona ruža, a s njom i mogućnost pripreme ljekovitih preparata od nježnih latica ove raskošne kraljice cvijeća. Njen opojni cvjetni i slatki miris podstiče pozitivne emocije i dobro raspoloženje te daje osjećaj blaženstva i luksuza.

Ali, ruže nisu samo mirisne i lijepe, već se one koriste od davnina zbog svojih njegujućih i ljekovitih svojstava.

Danas, za razliku od prošlih vremena u kojima je bila cijenjeni lijek, službena medicina je ne priznaje i ne koristi. U narodnoj medicini danas najveću primjenu ima u kozmetici za njegu kože lica i tijela te za izradu ružinog meda, sirupa i ružine vodice. U liječenju prirodnim sredstvima predstavlja pravi tonik za srce, živce, jetru i maternicu, a za reumatičare olakšavajući prirodni lijek.

Za zdravlje

Listove ruže koristimo kao sredstvo koje ima snagu "izvlačenja" pa je korisno kod problema sa gnojnim čirevima na koje se stavljaju zgnječeni listovi ruže, kod suznih očiju stavljaju se takođe svježe ubrani i oprani listovi na bolesne oči.

Kupke

Ljekovite kupke s laticama ruže predstavljaju pravi lijek za reumatološke bolesnike.

Ružino vino, koje se dobija kuvanjem latica ruže u vinu, liječi i osvježava umorno tijelo, smiruje bolove u rektumu i maternici, grgljanjem grla i usne šupljine liječi upalu i afte. U obliku obloga koje stavljamo na glavu liječi glavobolju, a stavljanjem vrućih obloga od ružinih latica smanjuje oteklinu, edem.

U narodnoj medicini postoji različita primjena ružinih latica, i to u obliku čaja, sirćeta, vina, vodenog ekstrakta, losiona te ulja, ali i kao tonik za srce i živce. Ujedno je i lijek za jetru i crijeva. Ružina vodica je viševjekovni lijek za ljepotu ženskog lica u svakodnevnoj njezi, te za sprečavanje stvaranja peruti, mitesera, akni i bora lica.

Čaj

Čaj od latica ruže ne samo da umiruje napete živce, već i pročišćava krv. Može da pomogne i u slučaju upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru poslije antibiotske terapije.

Da biste napravili čaj od ružinih latica potrebno je prikupiti i očistiti najljepše izdanke ovog cvijeta. Latice se suše na toplom, suvom i tamnom mjestu, do nedjelju dana, zavisno od vlažnosti okruženja.

Priprema se tako što se kašičica prosušenih latica prelije šoljom vrele vode i odstoji 20 minuta. Procijedi se i pije šolja dnevno. Ne preporučuje se onima koji pate od kamena u žuči i bubrezima, kao ni trudnicama i dojiljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije