Zdravlje

Sauna - raj za dušu i tijelo

Sauna - raj za dušu i tijelo
Sauna - raj za dušu i tijelo

Svaki bolji velnes centar danas ima i saunu koja je postala neophodni dio brige za telo i zdravlje. U osnovi poznajemo tri vrste sauna, a to su suva, parna i infracrvena.

Saune se razlikuju po temperaturi i vlažnosti vazduha, ali i po dodacima poput aroma, soli, biljaka, boja.

Tri osnovne vrste sauna

U ovom dijelu Evrope najpoznatiji je suvi tip saune, u koji se ubrajaju finska i ruska sauna. U finskoj sauni temperatura postiže od 70 do 90 ºC sa vlažnošću vazduha 10 do 15%, a u ruskoj temperatura varira od 90 do 110 ºC sa niskom vlažnošću od 5 do 15 %. Vlažnost vazduha postižemo polijevanjem zagrijanog kamenja u peći.

U parne saune ubraja se turska sauna. U njoj je temperatura niža od temperature u suvoj sauni i rijetko kada prelazi 60 ºC, a vlažnost se kreće od 30 do 60 %.

Infracrvena sauna u Evropi se koristi oko 10 godina. Princip te saune temelji na zagrijvanju prostora i tijela infracrvenim zracima koji zagrijavanjem izazivaju znojenje i čišćenje tela. Temperatura u infracrvenoj sauni se kreće od 50 do 60 ºC.

Obratite pažnju

Pri upotrebi finske saune treba obratiti pažnju da ne pretjeramo, posebno ako se ubrajamo u populaciju starijih ili mladih do 20. godine života. Takođe moramo pažnju obratiti na vrijeme zadržavanja u sauni tog tipa ako je prvi put koristimo. Preporučuje se kratka upotreba saune, do 5 minuta, i postepeno navikavanje tijela na boravak od 15 minuta u takvom prostoru.

Blagodeti saune na tijelo

Pozitivna dejstva saune na tijelo čine se kao beskonačni spisak. Od blagodeti kao što su trening kardiovaskularnog sistema, pozitivan uticaj na disajne puteve i kožu, pronalazimo i informacije o tome kako saunanje potpomaže smanjivanju bola u mišićima, pri jačanju imuniteta i odbrambene funkcije organizma. Uz pozitivna dejstva treba se pridržavati uputstva za korišćenje i konsultovati se sa ličnim ljekarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije