Zdravlje

Sedam lakih pravila umjerene ishrane za vitku liniju

Sedam lakih pravila umjerene ishrane za vitku liniju
Foto: Ilustracija | Sedam lakih pravila umjerene ishrane za vitku liniju

Reklame, televizija, radio, časopisi i knjige svakodnevno nam prezentuju poruke propraćene fotografijama osoba zdravog izgleda i prije svega “mršavog” lijepo oblikovanog ijtela.

Osim toga, poslednjih godina se pojavilo mnoštvo dijeta koje se, periodično ali konstantno, reklamiraju sa ciljem da nam obezbijede bolji izgled i gubitak suvišnih kilograma. Sve to nas jtera na nezamisliva odricanja sa ciljem da dostignemo fizički izgled u skladu sa potrošačkim modelima koji nam se nude.

Međutim, današnji tempo žiovota nam ne ostavlja dovoljno vremena za pipremanje i pravilno konzumiranje hrane. A upravo ishrana više od svega, može da promeni život jedne osobe.

Radikalna promjena sopstvenih navika u ishrani zbog dijete može trenutno da nam prija, pošto odricanje, ma koliko teško, propraćeno je zadovoljstvom zbog toga što smo smršali.

Međutim, dugoročno gledano, sve to počinje da nas opterećuje pa postajemo nezadovoljni, nervozni, uznemireni... A istina je jednostavna, važno je voditi računa o svom izgledu istovremeno se neodričući uživanja u hrani koju volite. Ključna reč je umjerenost i 7 pravila zdrave ishrane.

1. Koristite odgovarajuću hranu

Nezagađena hrana, skuvana na privi način (ako je to potebno), pripremljena tako da otvara apetit (i izgledom i ukusom), bez prekomjerne upotrebe masti i svega što usporava varenje.

2. Više obroka tokom dana

Raspodelite hranu na veći broj obroka (doručak, prepodnevna užina, ručak, popodnevna užina, večera), koji će tako biti manje obilni i neće pretjerano opteretiti stomak.

3. Obroke jesti u približno isto vrijeme

To pomaže da se uspostavi automatizam u javljanju apetita i obavljanju raznih fizioloških funkcija.

4. Jedite bez žurbe

Pretjerana žurba, zabrinutost i nervoza negativno utiču na lučenje želudačnih sokova.

5. Hranu dobro žvaćite

Postoji izreka da “varenje počinje u ustima” tako da usitnjavanje hrane zubima i dejstvo pljuvačke znatno olakšavaju posao želucu.

6. Poslije ručka umjerena aktivnost ili odmaranje

Na kraju treba poslušati stari mudri savet “Posle ručka se odmaraj ili polako šetaj”. S obzirom da nas lijepo vreme mami da ga provedemo napolju, možete sami, sa svojim prijateljima ili porodicom poslije ručka proštetati do neke otvorene teretane i uz lagane vežbe učiniti mnogo za svoje zdravlje.

7. Ne odričite se slatkiša

Izbjegavanjem slatkiša uskratićete organizmu neophodnu energiju. Samo je važno da budete umjereni pri njihovom unošenju ili da imate unaprijed pripremljen plan kako da unijeti višak potrošite.

(Elle.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije