Zdravlje

Sedam namirnica sa skrivenim šećerom

Sedam namirnica sa skrivenim šećerom
Foto: Ilustracija | Sedam namirnica sa skrivenim šećerom

Ukoliko brinete o svom zdravlju i nastojite da se hranite što zdravije često posežete za voćnim jogurtom ili suvim voćem kako biste utažili želju za slatkim. No upravo te namirnice imaju skrivene šećere te njihovo pretjerano konzumiranje nije dobro za vaše zdravlje.

Za neke od njih ste, možda, i znali, ali nije zgoreg ponoviti i upamtiti koju hranu treba staviti pod kontrolu.

1. Voćni jogurt

Samo zato što je obogaćen voćem i voćnim ukusima, voćni jogurt ne čini nužno zdravim. Naprotiv. Procjenjuje se da pakovanje voćnog jogurta može sadržati i do 30 odsto šećera, što nikako ne treba zanemarivati. Ako već volite voćne jogurte, zašto ih ne biste sami pravili, naročito sad kad su pijace pune raznolikog voća.

2. Sosevi, prelivi i tečni začini

Teško da biste očekivali od roštilj-sosa, kečapa ili senfa da su u velikoj mjeri obogaćeni šećerom, ali tako je. Tako, na primjer, baš taj roštilj-sos sadrži čak 33 odsto šećera.

3. Proteinske pločice

Pojedine namirnice ovog tipa sadrže i do 20 odsto šećera, što svakako nije nešto što ljudi koji drže do fitnesa i zdravog načina života žele. I, mada vam treba protein kako biste podmirili svoje potrebe, umjesto ovih zašećerenih, probajte sa sirovim bademima, kikirikijem ili sjemenkama - može vam poslužiti.

4. Suvo voće

Znamo da svježe voće sadrži prirodni šećer, ali kad to voće postane suvo voće, šećer postaje koncentrisan i smanjuje nivo vlakana koji su u organizmu zaduženi za usporavanje varenja. Na primjer, 100 g suvih jabuka sadrži čak 80 g šećera! Sa druge strane, svega pet-šest urmi može sadržati preko 30 odsto šećera - mislite o tome sljedeći put kad posegnete za suvim voćem.

5. Žitarice

Žitarice su pune skrivenih šećera i može vas iznenaditi da pojedine vrste sadrže više šećera nego parče torte! Čak šest od deset vrsta žitarica sadrži više od preporučene doze šećera i dobro je informisati se o tome.

6. Konzervisano povrće

Ko bi rekao da pasulj, grašak, boranija, šargarepa i slično konzervisano povrće sadrži skriveni šećer, ali tako je. Samo obratite pažnju na deklaracije sljedeći put kad ste u kupovini i primijetićete da se na većini, između ostalog, nalazi i šećer. On se u konzervisanom povrću koristi da pojača ukus i produži rok trajanja, ali, svejedno, to ove namirnice ne čini zdravijim.

7. Hljeb

Hljeb, naročito bijeli, sadrži nemale količine šećera u sebi. Crni hljeb, pored šećera, može sadržati i kakao (otud tamnija boja) i slične "obogaćivače" ukusa i boje, te parčetom hljeba unosite i do četiri grama šećera!

NAPOMENA

Preporučena dnevna doza šećera za žene je 25 g, za muškarce 36 g, što namirnice s ove liste čini izuzetno štetnim ako se konzumiraju previše i kako ne treba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije