Zdravlje

Šest znakova da konzumirate previše šećera

Šest znakova da konzumirate previše šećera
Foto: Ilustracija | Šest znakova da konzumirate previše šećera

S vremena na vrijeme, svima se javi želja za nekim slatkišem. Povremeno i umjereno konzumiranje ove namirnice ne predstavlja problem, ali rijetki su oni koji uspijevaju da se iskontrolišu. Često se ne zaustavimo na kockici čokolade, dok dodatni problem predstavljaju mnogi proizvodi koje kupujemo u supermarketima, za koje ne bismo na prvi pogled rekli da sadrže šećer. Ali, nažalost on se može naći svuda - u kečapu, prelivima za salatu, sosevima, pa čak i u supama iz kesice.

Za gazirana pića već je poznato da sadrže velike količine šećera - samo jedna limenka ovog pića može sadržati čak devet kockica šećera!

Nutricionista Džes Hilard za časopis "The Sun" objasnio je koje signale tijelo šalje kada se "predoziramo" ovom ne tako zdravom namirnicom.

1. Povećan apetit

Naš organizam brzo vari i apsorbuje šećer, što dovodi do naglog skoka nivoa šećera u krvi i pojačava žudnju za slatkišima:

"Ako ponekad pojedete slatku užinu, to neće šteti organizmu. Ali, ako konzumirate previše šećera, osjetićete pojačanu glad i žudnju za hranom - objašnjava dr Džes. Dodao je da šećer takođe podstiče proizvodnju hormona gladi i pojačava želju da pojedemo više slatkiša.

2. Česte promjene raspoloženja

Nagli skok i pad šećera u krvi može veoma uticati i na hormone koji su zaduženi za raspoloženje, čineći da se osjećamo bezvoljno i umorno:

"To takođe može da pogorša simptome anksioznosti, jer pad nivoa šećera u krvi dovodi do nervoze", upozorio je dr Hilard.

3. Promjena nivoa energije

"Uprkos tome što spavate sedam ili osam sati noću, energija će nastaviti da opada ako ne obratite pažnju na ishranu i nastavite sa prekomjernim unosom šećera. Šećer može negativno da utiče na motivaciju da obavljate svakodnevne zadatke. Takođe, prekomerni unos šećera može da utiče na to da se osjećate demotivisano i neispunjeno",ispričao je nutricionista.

4. Promjene na koži

Pretjeran unos šećera može se odraziti i na kožu:

"Ukoliko imate problema sa bubuljicama ili aknama, to može da bude indikacija da smanjite unos šećera. Glukoza koja se nalazi u većini grickalica igra važnu ulogu u izgledu kože. Suštinski, konzumiranje previše šećera podiže nivo insulina u organizmu, što može dovesti do toga da koža proizvodi previše masti", naglašava doktor Hilard.

5. Stomatološki problemi

"Zubi pretvaraju šećer u kiselinu koja nagriza zubnu gleđ i može da dovede do lošeg daha, kao i do karijesa. Ponekad, preterana konzumacija šećera može da rezultuje bolešću desni", navodi Hilard.

6. Problemi sa crijevima

"Ukoliko ste pretjerali sa unosom šećera, možda ćete osjetiti neke neprijatne simptome kao što su grčevi i/ili bol u stomaku - objasnio je Hilard, pa dodao:

"Šećer iritira crijeva i može da uništi dobre bakterije koje se nalaze u crijevima. Često je krivac prerađena hrana, jer ljudi često nemaju svijest da su upravo kroz prerađenu hranu uneli veliku količinu šećera u organizam".

(NovostiMagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije