Zdravlje

Simptomi poslije ujeda zmije zbog kojih morate otići kod doktora

Simptomi poslije ujeda zmije zbog kojih morate otići kod doktora
Foto: Foto-Rabe/Pixabay | Simptomi poslije ujeda zmije zbog kojih morate otići kod doktora

​Šta da radite kad se nađete u prirodi i ujede vas zmija? Kako da prepoznate da li je riječ o otrovnici poput poskoka ili o smuku koji ne može da vam ugrozi život?

Smuk je dugačak između 140 i 180 centimetara, mada ima primjeraka koji su dugi i 220 centimetara. Gornja strana tijela je sivkasta ili smeđa, a donja bjeličasta. Poneki primjerci su sasvim bijele boje.

Poskok je u prosjeku dugačak između pet i 70 centimetara, mada neki primjerci dostižu dužinu od jednog metra.

Ova zmija ima izražen rog na prednjem dijelu glave i tamnobraon ili crnu cik-cak prugu duž cijelog tijela. Donji dio tijela poskoka prebojen je crvenom, žutom ili zelenom bojom.

Simptomi poslije ujeda otrovnice

Ujed otrovnica poznaje se po dvije ubodne ranice na odstojanju od šest do deset milimetara. Ove ranice ne krvare, ali se ubrzo poslije ujeda stvara crveni prsten koji mijenja boju u modru. Ujedno, pojavljuje se otok, a onda i obamrlost.

Kad zmijski otrov uđe u krv, širi se po cijelom tijelu. Simptomi koji ukazuju na širenje otrova poslije ujeda otrovnice su vrtoglavica, drhtavica, ubraz puls, otežano disanje bljedilo lica, povraćanje, dijareja i gubitak svijesti.

Delirijum, smetenost i konvulzije najavljuju intrakranijalno krvarenje koje je najčešci neposredni uzrok smrti.

Takođe, otrovne zmije ponekad nanesu i takozvani suvi ujed; tad postoje tragovi zuba, ali su suvi i služe za zastrašivanje. Prilikom suvog ujeda zmije ne ubrizgavaju otrov u tijelo čovjeka.

Za razvoj simptoma posebno je važno mjesto ujeda; najopasniji ujedi su na glavi ili vratu, odnosno ako je zmija ubrizgala otrov direktno u krvni sud.

Simptomi poslije ujeda smuka

Iako smuk nije zmija otrovnica, njegov ujed umije i te kako da zaboli. Na sreću, to je jedini simptom koji se javlja poslije "bliskog susreta" sa ovom vrstom zmije.

Prva pomoć

Ukoliko vas ujede zmija, zapamtite kako je izgledala da biste ljekarima u najbližoj zdravstvenoj ustanovi mogli da pomognete da procijene da li je riječ o otrovnici ili smuku. Jer, u odnosu na to koja vrsta zmije vas je ujela, zavisi i tretman rane.

U oba slučaja, zdravstveni radnici će vam očistiti ranu, a ako vas je ujela otrovnica, dobićete i protivotrov koji će vam spasiti život.

Poslije dobijenog protivotrova neophodno je da ostanete na opservaciji i praćenju u zdravstvenoj ustanovi kako ne bi došlo do neke neželjene reakcije ili pogoršanja stanja.

Takođe, ako niste primili vakcinu protiv tetanusa, dobićete i nju kako bi se zaštitili od ove opake bolesti.

Koliko traje oporavak?

Ukoliko vas je ujela zmija, računajte na to da ćete barem nekoliko dana morati da odustanete od obaveza i da mirujete. Posljedice po zdravlje poslije ujeda zmije su, na sreću, rijetke, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije