Zdravlje

Sir je zdrav za srce

Sir je zdrav za srce
Sir je zdrav za srce

Nutricionisti često savjetuju izbjegavanje mliječnih proizvoda, ali naučnici ovim istraživanjem dokazuju da je sir zapravo koristan za zdravlje.

Istraživači Univerziteta u Kopenhagenu u Danskoj napravili su istraživanje u kojem su ispitali kako konzumacija sira djeluje na zdravlje. Istraživanje je trajalo 12 sedmica i učestvovalo je 139 odraslih osoba.

Učesnici su bili podijeljeni u tri grupe.

Prva grupa je konzumirala 80 g punomasnog sira svaki dan. Druga je konzumirala istu količinu sira s manje masnoće. Treća grupa ispitanika nije konzumirala sireve, ali su konzumirali 80 g ostalih mliječnih proizvoda.

Rezultati istraživanja su pokazali da oni koji su konzumirali sir s najvećim udjelom masnoće nisu imali povišen loš holesterol, insulin, šećer u krvi i trigliceride. Takođe, nisu zabilježene nikakve promjene u krvnom pritisku i opsegu struka.

Ono što je posebno iznenadilo kod osoba koje su jele punomasne sireve su pozitivne zdravstvene promjene. Nivoi njihovog dobrog HDL holesterola su porasle, usljed čega su naučnici zaključili da sir učestvuje u zaštiti od kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti.

Druga novija istraživanja su pokazala da sir može pomoći izbalansirati floru crijeva.

Međutim, sir sadrži velike količine natrijuma i zasićenih masti, pa naučnici sugerišu uživanje u umjerenim količinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije