Zdravlje

Sjemenke maka u službi zdravlja i ljepote

Sjemenke maka u službi zdravlja i ljepote
Foto: N.N. | Sjemenke maka u službi zdravlja i ljepote

Iako na njih gledate samo kao na dekoraciju za vaša peciva ili dresing za salatu, sjemenke maka su dokaz da dobre stvari u većini slučajeva dolaze u malim pakovanjima. Sjemenke maka imaju divan blagi ukus i možemo ih koristiti u brojnim kulinarskim kombinacijama. One su takođe bogate nutrijentima i ako vam je potrebna veća doza vlakana i minerala, sjemenke maka jednostavno morate uvrstiti u vaša jela.

Bogatstvo dijetalnih vlakana

Sjemenke maka su bogat izvor dijetalnih vlakana, vrste ugljenih hidrata pronađenih u namirnicama biljnog porijekla. U samo dvije kašike sjemenki nalazi se 3,4 g vlakana, što je 14 odsto od preporučene dnevne doze za žene i devet odsto za muškarce. Vlakna ne samo da će regulisati vašu stolicu, već će i zadržati osjećaj sitosti i spriječiti nastanak opstipacije, a ujedno smanjiti i nivo holesterola u krvi. Ishrana bogata vlaknima pospješuje opšte zdravlje i smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Kako koristiti sjemenke maka

S obzirom na to da je semenke maka teško ukomponovati u svakodnevnu prehranu pored standardne upotrebe na pecivima, štrudlama i mafinima, možete ih dodati u žitarice ili zobenu kašu za doručak, a nekoliko kašika možete ubaciti u jutarnji smoothie da se samelju zajedno sa svježim voćem i povrćem. Isto tako možete ih miješati i sa maslinovim uljem i ostalim sastojcima koji se koriste za prelive za salatu.

U SLUŽBI LJEPOTE I NJEGE

Sjemenke maka su sjajan prirodni dodatak vašoj svakodnevnoj njezi kože, a u ajurvedskoj medicini se u te svrhe koristi vijekovima. Evo nekoliko načina kako možete staviti sjemenke maka u službu ljepote i njege.

Njega kože - hidratacija

Pasta napravljena od sjemenki maka je sjajno hidratantno sredstvo za kožu. Sve što treba da uradite jeste da sameljete sjemenke maka u mlinu za kafu zajedno sa malo mlijeka, a ako vam je koža posebno suva možete dodati i malo meda. Ovu masku nanesite na lice, ostavite da stoji 10 minuta pa isperite mlakom vodom. Ako ovu masku budete redovno stavljali na lice jednom nedjeljno, rezultati će biti zadivljujući.

Tretman protiv peruti

Perut je jedan od najčešćih problema sa kosom i vlasištem, a da ga riješite pomoći će vam upravo sjemenke maka. Mješavinu namočenih sjemenki maka, skute i bijelog bibera nanesite na vlasište (po supenu kašiku svakog sastojka), ostavite da stoji pola sata, a zatim isperite. Redovnom upotrebom uveliko možete smanjiti pojavu peruti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije