Zdravlje

Smanjite holesterol na prirodan način

Smanjite holesterol na prirodan način
Foto: Ilustracija/Arhiva | Smanjite holesterol na prirodan način
N.N.

​Povišen holesterol može izazvati brojne probleme i bolesti srca i krvnih sudova.

Doktori objašnjavaju da postoji dobar i loš holesterol. Lošim se naziva LDL holesterol jer on prenosi 75% masti (50% holesterola) u krvi i glavni je nosač holesterola.

HDL holesterol je "dobar" jer sadrži 50% proteina i samo 20% holesterola.

Naučnici preporučuju sljedeće namirnice za koje su utvrdili da su dobre u smanjenju masnoća u krvi, a samim tim i holesterola:

Bijeli luk može za čak 11% da smanji prisustvo holesterola ukoliko se koristi dnevno u vidu tableta. Takođe, jedan čen bijelog luka dnevno značajno pomaže u poboljšanju cirkulacije.

Orasi su namirnica koja odlično djeluje na HDL i obezbjeđuju najveći procenat zaštitnog "dobrog" holesterola.

Pasulj zbog svog bogatstva materija sa vlaknima može za mjesec dana da smanji nivo holesterola čitavih 6%.

Celer je dobar u smanjenju koncentracije lošeg holesterola jer djeluje relaksirajuće na artetije i omogućava im da se šire.

Jabuke najbolje snižavaju holesterol i to čak za 38 odsto. Redovnim konzumiranjem svježih jabuka ili soka od njih može se postići dobar rezultat.

Obogatite svoju ishranu ovim namirnicama i rezultati će se poboljšati. Mnogo ljudi u svijetu pati od povišenog holesterola, tako da nemojte očajavati i uradite sve što je do vas da dovedete nivo holesterola u normalnu kako biste bili zdraviji i kako biste bolje funkcionisali, prenosi magazin.novosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije