Zdravlje

Šta će se desiti ako pojedete previše lubenice

Šta će se desiti ako pojedete previše lubenice
Foto: Pexels/Karolina Grabowska | Šta će se desiti ako pojedete previše lubenice

Ljeto je u punom jeku, a s njim i sezona savršeno slatkih i sočnih lubenica. Pored brojnih ljetnih namirnica koje nas mogu osvježiti i pružiti nam nutritivno bogatstvo, lubenica je jedna od najpopularnijih zbog svog mirisa, ukusa i jednostavnosti konzumacije, a i pristupačnosti cijene u jeku njene sezone. Ipak, ni u čemu ne valja pretjerivati, pa ni sa lubenicom.

Uprkos svojim izvanrednim prednostima, konzumiranje lubenice u velikim količinama zapravo može naštetiti vašem tijelu. Evo nekih nuspojava ako jedemo lubenicu u velikim količinama:

Može uzrokovati proliv

Lubenica je izvrstan izvor vode i jednako dobar izvor dijetalnih vlakana. Međutim, konzumiranje velikih količina može dovesti do problema sa probavom poput proliva, nadutosti itd. Sadrži sorbitol koji je spoj šećera, a podstiče rijetku stolicu. Drugi uobičajeni uzrok takvih problema je sadržaj likopena, pigmentiranog antioksidansa koji lubenici daje njenu boju.

Može povećati nivo glukoze

Ako ste dijabetičar, velike su šanse da vam previše lubenice može značajno povećati nivo šećera u krvi. Iako je zdrava, ima visok glikemijski indeks (72).

Može povećati rizik od upale jetre

Osobe koje redovno piju alkohol trebalo bi da izbjegavaju velike količine lubenice jer visok nivo likopena može da reaguje sa alkoholom i dodatno uzrokuje upalu jetre. Pretjerani oksidativni stres na jetru može biti štetan.

Može uzrokovati pretjeranu hidrataciju ili trovanje vodom

Trovanje vodom ili prekomjerna hidracija je stanje kada vaše tijelo ima višak vode u sebi, što dovodi do gubitka sadržaja natrijuma. Konzumacija veće količine lubenice može povećati nivo vode u vašem tijelu. Ako se višak vode ne izluči, to može dovesti do povećanja volumena krvi, što dalje uzrokuje oticanje nogu, iscrpljenost, opterećenje na bubrege i dr. Takođe, može dovesti do gubitka nivoa natrijuma u tijelu.

Može uzrokovati kardiovaskularne probleme

Poznato je da je lubenica izvrstan izvor kalijuma koji je vitalni nutrijent sa brojnim ulogama u održavanju zdravlja tijela. Pomaže u održavanju funkcije elektrolita, održava naše srce zdravim i čini naše kosti i mišiće jačima. Međutim, previše kalijuma može dovesti do kardiovaskularnih problema poput nepravilnog rada srca, slabog pulsa itd.

Koliko lubenice možete dnevno pojesti?

Prema nutricionistu i fiziologu Ritešu Bavriju, "100 grama lubenice ima oko 30 kalorija. S obzirom na to da je većina njenog udjela voda, lako je pojesti čak 500 grama, što znači da ste upravo pojeli 150 kalorija. Budući da je lagana za želudac, možda nećete osjećati sitost, zbog čega ćete dovesti sebe do toga da je jedete više nego što bi trebalo, kao i da biste nakon nje mogli da posegnete za nekom drugom hranom jer vam ona nije dovoljna. Takođe, ima šest grama šećera na 100 grama, tako da bi vam 500 grama lubenice na kraju donijelo 30 grama šećera. Idealno je za većinu ljudi da pojedu između 100 do 150 grama šećera dnevno iz sve hrane zajedno. Šećer iz lubenice vam povećava ovaj broj."

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije