Zdravlje

Šta čuju bebe u inkubatoru - da li je buka jača od usisivača

Šta čuju bebe u inkubatoru - da li je buka jača od usisivača
Foto: Wikipedia.org | Šta čuju bebe u inkubatoru - da li je buka jača od usisivača

Bebe koje su prijevremeno rođene su u inkubatorima, a tamo su izložene visokom stepenu buke. U nekim slučajevima to može imati i posljedice po zdravlje.

Tim istraživača Medicinskog univerziteta Opšte bolnice AKH u Beču i Univerziteta za muziku i scenske umjetnosti istražili su šta bebe čuju u inkubatoru. Prema istraživanjima smatra se da je buka oko 100 decibela visoko rizična, a preporučeni prag za pravilno sazrijevanje slušnog aparata kod beba je 35 decibela.

"Signali nadzornih monitora, glasan govor, otvaranje i zatvaranje vrata i medicinski tretmani dovode do povećanja zvučnog opterećenja koje često prelazi 100 decibela", objašnjava neurolog Vito Đordano, šef odeljenja neonatologije.

Upravo taj visoki nivo zvuka može prouzrokovati trajna oštećenja ili gubitak sluha. Sklonost gubitku i oštećenju sluha kod prievremeno rođenih beba iznosi 2 - 10 odsto, a kod druge dece 0.1 odsto. Zvučni stimulansi značajno utiču na postnatalno sazrevanje slušnog aparata, dok s druge strane potpuna tišina vodi do osećaja izolacije.

Cilj istraživanja, pod nazivom "The Sound of Silence", je veliko iskustvo za roditelje i medicinsko osoblje, jer inkubator iznutra zvuči drugačije nego sa spoljne strane. Unutrašnjost inkubatora pojačava niske frekvencije ispod 250 herca.

Interesantno zapažanje je koliko su glasni respiratori, ukoliko se količina vazduha samo neznatno poveća. Taj zvuk se može uporediti sa zvukom usisivača na jedan metar udaljenosti (75 decibela).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu se prije vremena rodi oko 15 miliona beba. Uprkos mnogobrojnim unapređenjima u medicini mnoge bebe se suočavaju sa različitim oštećenjima. Zbog toga su preciznost i investicije u nove tehnologije od velikog značaja.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije