Zdravlje

Šta dobijemo jutarnjim treningom mobilnosti od šest minuta?

Šta dobijemo jutarnjim treningom mobilnosti od šest minuta?
Foto: Pixnio | Šta dobijemo jutarnjim treningom mobilnosti od šest minuta?

Džesika Dauni prije je isključivo vježbala ujutro, bilo da je to trčanje ili vježbanje u teretani. Ali, tokom zime svoje je vrijeme ujutro radije provodila u krevetu i vježbala je tokom dana ili naveče.

Ipak, htjela se vratiti staroj navici jutarnjeg kretanja, ali trebalo joj je nešto blaže od trčanja ili vježbanja s tegovima. U tome joj je pomogla kratka rutina kretanja Džejmsa Stirlinga (na Instagramu London fitness guy), na koju je naišla sasvim slučajno.

"Svidjelo mi se što ove vježbe za mobilnost traju samo šest minuta, a nadam se da će ta kretanja pomoći probuditi i bolje pripremiti moje tijelo za dan", rekla je Džesika za "Tom's Guide." 

Kako izgleda rutina?

Stirling je povezao šest vježbi za kratko i jednostavno istezanje i mobilnost. Četiri vježbe zahtjevaju ponavljanje pokreta s obje strane tijela. U tom slučaju, pokrete je na jednoj strani potrebno raditi 30 sekundi, a za ostale vježbe potrebno je 60 sekundi. Uključene su sljedeće vježbe:

- Iskoraci (30 sek na svakoj strani)

- Rotacije trupa (30 sek u svaku stranu)

- Dječija poza za istezanje (30 sek u svaku stranu)

- Niski čučanj (60 sek)

- 90/90 držanje (30 sek na svakoj strani)

- Kretanje iz kobra poze u pozu psa (60 sek).

Iako su ovo vježbe vrlo niskog intenziteta i oduzimaju malo vremena, Džesika je svejedno obukla opremu za treniranje prije početka rutine. Na taj je način mogla odvojiti vrijeme spavanja od vježbe i potpuno joj se posvetiti. Takođe je koristila prostirku za vježbanje za bolju podršku zglobovima tokom kretanja kroz različite vježbe.

Evo koje rezultate je primijetila:

Nije joj trebalo dugo da se opusti

Baš kao i mnogi drugi, Džesika radi od 09.00 do 17.00 sati i često sjedi pogrbljeno dok radi na računaru. "Nemam sjajno držanje i često se osjećam ukočeno ili osjećam napetost u donjem i gornjem dijelu leđa", priznala je.

Iako se nikada nije osjećala previše fleksibilno kada bi ustala iz kreveta, s ovim vježbama je postepeno osjećala popuštanje napetosti i poboljšala je svoju fleksibilnost. "Toliko su mi pomogle da se manje osjećam kao zombi i više sam svjesna svoje okoline", rekla je Džesika.

Poboljšala je cirkulaciju

Kretanje od samo šest minuta pomoglo je njenim mišićima da se opuste i osjećala je kao da je poboljšala cirkulaciju. Zbog toga je odlučila da će ove vježbe raditi i nakon predugog sjedenja, a ne samo ujutro. 

Zbog bolje cirkulacije manje joj je hladno, a poboljšani protok krvi pozitivno utiče i na njen nivo energije. 

Bolji oporavak nakon vježbanja

Džesika se trenutno priprema za maraton pa nakon teškog treninga samo se želi istuširati, najesti i leći na kauč. Zbog toga je često zanemarivala istezanje nakon treninga pa je dan nakon osjećala napetost i bol u mišićima.

Ali, ovom rutinom uspjela je, barem malo, smanjiti bol u mišićima i osjećala se pokretnije nego inače. Prema Američkom vijeću za fizičku vježbu dobar nivo pokretljivosti važan je za vježbanje ili kretanje generalno. Kada je riječ o oblicima vježbanja koji uključuju ponavljajuće i linearne pokrete, poput trčanja, vježbe mobilnosti niskog intenziteta zaista mogu pomoći u ubrzanju oporavka, prenosi "Miss7Zdrava".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije