Zdravlje

Šta je bolje konzumirati bjelance ili žumance

Šta je bolje konzumirati bjelance ili žumance
Foto: Steve Buissinne/Pixabay | Šta je bolje konzumirati bjelance ili žumance
N.N.

​Ljudi često jedu jaja tako što odvajaju bjelanca – koja se smatraju zdravijom namirnicom, od žumanaca – ozloglašenih zbog velike količine masti, kalorija i holesterola.

Osim toga, s obzirom na to da bjelanca obiluju proteinima, njihovo konzumiranje odvojeno od žumanceta naročito je rasprostranjeno među onima koji se, profesionalno, ili rekreativno, bave nekom fizičkom aktivnošću.

Šta sadrži žumance, a šta bjelance?

Žumanca imaju veći nivo holesterola i masti od bjelanaca, ali takođe imaju i veće nivoe kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i cinka.

Višak natrijuma možda nije najbolji za naše tijelo, ali organizmu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanca obezbjeđuju. Od vitamina, najznačajniji je veliki procenat vitamina A u njima.

"Jaja su doping za mozak"

Sa druge strane bjelanca se koriste u svemu, od ishrane do njege kože. Sastoje se uglavnom od proteina, koji pomažu u obnavljanju i rastu mišićnog tkiva.

Očigledne su prednosti bjelanceta, ali ne treba izbjegavati žumanca, jer ćemo tek kad pojedemo cijelo jaje obezbijediti potpun obrok. Međutim, ne treba ni pretjerivati – naročito oni koji paze na liniju.

Ukoliko vam je cilj da smršate, bjelanca jesu mudrija opcija – imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55.

 

(B92

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije