Zdravlje

Šta je bolje - tvrdi ili tečni sapun?

Šta je bolje - tvrdi ili tečni sapun?
Foto: Pixabay | Šta je bolje - tvrdi ili tečni sapun?

Pandemija virusa korona mnoge je potakla da postanu svjesniji oko toga koliko često (ne)peru ruke. Pranje ruku je uz nošenje maski za lice i društvena distanca jedan od tri stupa borbe protiv širenja kovida-19.

Zato je upravo sapun bio jedan od proizvoda koji su tiokom prvog lockdowna nestali s polica trgovina. Prema istraživanju tržišta i izvještajima, tržište sapuna zabilježilo je porast od 194 odsto tokom pandemije.

Ali jeste li se ikada zapitali što je bolje - tekući ili tvrdi sapun?

Kada je riječ o čišćenju kože, možete biti mirni. Oblik sapuna koji koristite je stvar osobnih preferencija. Sve dok sadrže ključne sastojke koji garantuje čišćenje i dezinfekciju, nije bitno u kojem su obliku.

"Bilo da sapun dolazi u pločici ili u tekućem obliku, podjednako je učinkovit u smanjenju patogena i uklanjanju prljavštine", kaže doktor Račel Burns, dermatolog iz Minesote.

Odgovor na ovo pitanje zavisi o onom što tražite.

Ako želite spriječiti da vam se ruke osuše i ispucaju, možda ćete imati više sreće s tekućom formulacijom.

"Kruti sapuni često imaju visok pH, što može dovesti do lakše dehidracije i isušivanja vaše kože", kaže Burns.

Međutim, čak se i u mnoge takve sapune danas dodaju ulja i druge tvari koje vlaže vašu kožu, kaže Rajan Smit, hemičar i entomolog iz Bivertona u Oregonu.

Važno je imati na umu sastojke sapuna jer mnoge hemikalije mogu proći kroz vašu kožu i ući u krvotok, kaže dr. Burns. Što više perete ruke, to je veća mogućnost nakupljanja otrovnih sastojaka.

Većina tvrdih sapuna sadrži manje štetnih i više prirodnih sastojaka. Sastojci koje trebate potražiti uključuju glicerin i esencijalna ulja (ulje limuna, lavande, ruže i cedrovine). U neke sapune se dodaju i kokosovo ulje, bademovo ulje, shea puter ili kokosov maslac kako bi dodatno omekšali kožu.

Čuvajte se sastojaka poput triklosana i parabena. Osobe s alergijama takođe bi trebale pročitati deklaracije kako bi pronašle riječi poput "mirisi" ili "parfemi", zbog kojih bi se njihove alergije mogle pogoršati, piše The Healthy.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije