Zdravlje

Noro virus - koga pogađa i kako se prenosi

Noro virus - koga pogađa i kako se prenosi
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Šta je noro virus

​Zbog tegoba izazvanih noro virusom, osnovci i nastavnici prekinuli su rekreativnu nastavu i vratili se u Beograd.

Ovaj virus jednako pogađa i djecu i odrasle, a vrlo lako se prenosi.

Noro virus je virus koji izaziva takozvani stomačni grip, veoma zarazan i lako se prenosi. Bolest se može javiti više puta u toku života, a dobija se preko kontaminirane hrane ili pića, dodirivanjem predmeta i površina koji su kontaminirani noro virusom, kontaktom sa osobom koja je zaražena, kao i udisanjem čestica virusa iz sadržaja koji je oboljela osoba povratila.

Simptomi

Znaci zaraze noro virusom javljaju se od 24 do 48 sati poslije kontakta sa patogenom, a u nekim slučajevima taj vremenski okvir je skraćen na 12 sati. Simptomi koji mogu da ukažu na infekciju noro virusom su povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, groznica, glavobolja, kao i bolovi u cijelom tijelu.

Ukoliko su povraćanje i dijareja izraženiji, to može da dovede do dehidratacije, što dodatno izaziva suvoću usta i osjećaj vrtoglavice, a kod sasvim male djece još i razdražljivost, pospanost i plač bez suza.

Trajanje bolesti i liječenje

Infekcija noro virusom u prosjeku traje od 24 do 72 sata, a liječenje podrazumijeva unos veće količine tečnosti i odmaranje.

Farmaceutski lijek ne postoji. Velika je greška davati pacijentima antibiotike, jer oni neće pomoći u saniranju ovog stanja.

Osobama koje nisu u stanju da unesu veću količinu tečnosti tokom trajanja infekcije neophodan je bolnički tretman.

Koliko dugo je pacijent zarazan po okolinu?

Osobe koje se zaraze noro virusom infektivne su od trenutka dobijanja prvih simptoma do najmanje tri dana poslije ozdravljenja. Zato se preporučuje da osobe koje su bile inficirane noro virusom tri dana ne pripremaju hranu za sebe i svoje ukućane.

U nekim slučajevima moguće je da pacijent inficiran noro virusom bude zarazan i 14 dana poslije ozdravljenja.

Mjere prevencije

Pažljivo pranje voća i povrća, čišćenje prostora u kom se boravi, kao i redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom mogu da preveniraju infekciju noro virusom.

Ukoliko dijelite životni prostor sa osobom koja je inficirana, odmah uklonite i operite vrućom vodom odjeću koju pacijent koristi, redovno provjetravajte prostorije i dezinfikujte površine i predmete preparatom na bazi hlora, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije