Zdravlje

Šta mozgu može da uradi konzumiranje masne ribe?

Šta mozgu može da uradi konzumiranje masne ribe?
Foto: Oziel Gomez/Pexels | Šta mozgu može da uradi konzumiranje masne ribe?
N.N.

Vremenom starimo, to je normalno, kroz godine vam se opusti koža, krenete da zaboravljate, a i organi ne funkcionišu kao prije.

Međutim, posljedice starosti, barem na neko vrijeme možete da izbjegnete uz pomoć ishrane.

Dakle, naše pamćenje je najbolje u dvadesetim godinama, a onda polako opada. Obično ljudi u ranim 40-im primjećuju prve promjene u pamćenju.

Dobra vijest je da promjene u ishrani mogu odložiti starenje mozga. Najvažnija promjena koju možete da uradite? Uključite hranljive materije kao što su omega-3 masne kiseline u svoju ishranu.

Omega-3 masne kiseline su najbolji hranljivi sastojci za zdravlje mozga, zbog čega je masna riba najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tunjevina i haringa imaju najviše omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama.

Zato stručnjaci predlažu da ih uključite u ishranu za bolje zdravlje mozga.

Masna riba i mozak

Da, masna riba je najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, prednosti omega-3 masnih kiselina ne prestaju na mozgu.

Upravo su ove vrste masti povezane sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, pomažu u održavanju nivoa triglicerida (masti u krvi) i mogu smanjiti simptome artritisa.

Dakle, kako omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju gubitka pamćenja? U stvari, vaš mozak sadrži mnogo masnih ćelija i mnoge od njih su napravljene od omega-3 masnih kiselina.

Što znači da pomažu u održavanju mozga izgradnjom ćelija, što je ključno za kognitivno zdravlje, pamćenje i funkciju mozga uopšte.

Takođe, brojne studije su pokazale da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u prevenciji demencije i Alchajmerove bolesti, obje bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije