Zdravlje

Šta najviše uništava zubnu caklinu

Šta najviše uništava zubnu caklinu
Foto: Ilustracija | Šta najviše uništava zubnu caklinu

Osjetite li jak, ali srećom kratkotrajan bol u zubima dok ližete hladan sladoled ili ispijate vruć čaj, vjerovatno je da ste zbog energičnog i nepravilnog četkanja tvrdom četkicom oštetili zubnu caklinu.

Zbog toga vruća hrana ili hladna pića izazivaju promjenu temperature na dentinu, unutrašnjem sloju zuba, i nastaje neugodan bol.

Kako biste spriječili preosjetljivost, upotrebljavajte polutvrdu ili meku četkicu. Držite je koso, pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni i lagano četkajte zube kružnim pokretima, a ne vodoravno kao da pilite drva.

Četkice čija su vlakna "raščupana" najbolji su znak da ne četkate pravilno. Bez obzira na to jeste li dešnjak ili ljevak, osjetljiviji zubi su na lijevoj strani, a stomatolozi još ne znaju zašto.

Ali osim četkanja, caklinu uništavaju i paste koje izbjeljuju zube i uklanjaju kamenac jer sadrže agresivne sastojke poput natrijum-pirofosfata.

Ako zubi bole i na hladnom vazduhu, obvezno posjetite stomatologa, koji će otkriti uzrok i dati najbolju dijagnozu. Danas su vrlo učinkovite paste za desenzibilizaciju te fluoridni gelovi i otopine.

Preosjetljivim zubima koristiće i hrana bogata kalcijumom poput mlijeka, sira i jogurta. Takođe će pomoći voće i povrće poput jabuka, narandži, cvekle, rotkvica, krastavaca i oraha. Nikako ne zaboravite piti barem osam čaša vode na dan. izbjegavajte stiskanje čeljusti i škripanje zubima.

(24sata.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije