Zdravlje

Šta samo jedna čaša mlijeka dnevno radi vašem organizmu

Šta samo jedna čaša mlijeka dnevno radi vašem organizmu
Foto: Pexels | Šta samo jedna čaša mlijeka dnevno radi vašem organizmu
N.N.

​Prema posljednjim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u SAD-u, a najveći je problem činjenica da nije uvijek jednostavno otkriti da li je vaše srce u opasnosti.

Zato je potrebno uraditi sve što možete kako biste spriječili razvoj srčanih bolesti, a to ćete najlakše postići ako promijenite određene životne navike koje mogu dovesti zdravlje vašeg srca u opasnost, donosi Best Life.

Novo istraživanje na ovu temu otkrilo je da svakodnevno ispijanje čaše mlijeka može znatno smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti. Studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity pokazala je da konzumacija mlijeka na dnevnoj bazi može biti vrlo dobra za zdravlje srca.

U istraživanju je učestvovalo preko dva miliona ispitanika iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, a istraživači su otkrili da su oni koji su pili barem jednu čašu mlijeka dnevno imali 14 posto niži rizik od razvoja koronarnih srčanih bolesti od onih koji nisu pili mlijeko, prenosi Krstarica.

Redovno konzumiranje barem jedne čaše mlijeka dnevno neće povećati vaš holesterol, a prema zaključku Klinike Mayo, visoki holesterol može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti. Iako se ranije smatralo da mlijeko ima značajni nivo mliječnog holesterola pa ne bi trebalo piti ga prečesto, novo istraživanje pokazalo je da osobe koje redovno piju mlijeko imaju nizak dobar, ali i loš holesterol.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije