Zdravlje

Šta se dešava u našem tijelu kada popijemo pivo?

Šta se dešava u našem tijelu kada popijemo pivo?
Foto: Photo Mix/Pixabay | Šta se dešava u našem tijelu kada popijemo pivo?
N.N.

Pivo se često smatra jednim od najlakših alkoholnih pića. Naši ukusi (oni koji su odgovorni za gorke ukuse) odgovorni su za činjenicu da osjećamo ukus piva. Oni šalju informacije u naš mozak o hrani koju jedemo.

Ukus piva oslobađa supstance u mozgu zbog kojih želimo da ga pijemo više.

Pivo izaziva povećanu proizvodnju dopamina (supstance odgovorne za naš osjećaj zadovoljstva) u našem mozgu. Ne zaboravimo da je pivo i dalje alkohol, možda nije jako, ali ipak alkohol.

Pivo ometa komunikacione puteve mozga i može da utiče na način na koji primamo i obrađujemo informacije, pokazala je studija objavljena u časopisu Tehnology.

Neka istraživanja pokazuju pozitivan efekat piva na bubrege i ishranu tijela zbog diuretičkih svojstava. Ispijanje piva može, na neki način, da spriječi stvaranje kamena u bubregu; u stvari, pivo nema ljekovita svojstva. Takođe povećava naš apetit.

Konzumiranje alkohola remeti metabolizam masti i uzrokuje nakupljanje masti, što povećava rizik od razvoja drugih stanja - na primjer, dijabetesa.

Pivo nam može pružiti određene sastojke - sadrži vitamine B, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, kalijum, natrijum i cink, ali nije primarni izvor ovih sastojaka, pa je njegova konzumacija nepotrebna.

Pivo ne sadrži holesterol i takođe može poboljšati nivo holesterola kod ljudi koji ga konzumiraju. Naravno, uprkos pozitivnom uticaju piva na naš organizam, ne treba ga konzumirati prečesto, kao ni u većim količinama.

Prekomjerna konzumacija piva može nanijeti štetu organizmu - povećava rizik od razvoja brojnih bolesti - na primjer, ateroskleroze, disfunkcije jetre, problema s pankreasom ili čak moždanog udara zbog sadržaja alkohola.

(B92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije