Zdravlje

Pratite nas na Google news

Šta se događa vašem tijelu ako ne pijete dovoljno vode

Šta se događa vašem tijelu ako ne pijete dovoljno vode
Šta se događa vašem tijelu ako ne pijete dovoljno vode
N.N.

Voda je sastavni dio našeg organizma, a ako je ne pijemo u dovoljnim količinama u našem tijelu će početi da se događaju neobične i ne tako dobre stvari.

Sakupićete 'lažne' kilograme

Iako zvuči neobično, ali ispijanje premalo vode uzrokuje zadržavanje vode u tijelu zbog čega izgledamo deblji nego što zaista jesmo. Ako ne pijete dovoljno vode, tijelo počinje da zadržava sve zalihe koje ima, što uzrokuje podbulost.

Izgubićete energiju

Osjećate se iscrpljeno i umorno, kao da ste se dan prije dobro napili? Problem se možda krije u dehidraciji. Stručnjaci upozoravaju kako i najmanja dehidracija tijela dovodi do pada energije koji osjetimo u obliku umora. Kako bi izbjegli jutarnji mamurluk, prije nego posegnete za šoljicom kafe, popijte čašu vode.

Gubite koncentraciju

S obzirom na to da je naš mozak napravljen od čak 80 odsto tekućine, ovaj organ itekako zavisi od našeg unosa vode u organizam.

To znači da naša koncentracija značajno pada već pri prvim znakovima dehidracije, koji se očitavaju u obliku blagog osjećaja žeđi, kojeg često ignorišemo, posebno dok smo na radnom mjestu.

Stalno ćete osjećati glad

Vrlo česta pojava koja se događa skoro svima koji ne piju dovoljno vode je da žeđ zamijenimo sa snažnim osjećajem gladi. Ovakva reakcija tijela je normalna, a možete je testirati jednom čašom vode.

Kada osjetite želju za hranom, prije nego posegnete za nekom grickalicom ili utješnim zalogajčićem popijte punu čašu vode i pričekajte 15 do 20 minuta. Ako je riječ o dehidraciji, voda bi trebalo da ubije lažnu glad.

Sporije ćete gubiti kilograme

Voda je sastavni dio našeg tela, metabolizma i probavnog sistema. Istraživanje je dokazalo kako ispijene dve čaše vode ubrzavaju metaboličke funkcije i sagorevanje kalorija za čak 30 odsto.

S druge strane, pijete li premalo vode, tijelo postaje dehidrirano zbog čega se cijeli mehanizam značajno usporava. Spori metabolizam utiče na lošu probavu, ali i na gojenje i teško skidanje kilograma. Ako se ne možete natjerati da popijete dovoljno vode jer vam ne odgovara ukus, napravite ukusnu vitaminsku vodu.

(Zadovoljna.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije