Zdravlje

Šta se krije iza vaše želje za hranom?

Šta se krije iza vaše želje za hranom?
Foto: Ilustracija | Šta se krije iza vaše želje za hranom?
N.N.

Prije nego što pojedete kesicu čipsa, pročitajte šta se krije iza tolike žudnje, kako da je ublažite i izbjegnete višak kilograma.

Žudite za: slanom hranom

Vjerovatno imate: Osjećaj kao da gubite kontrolu i nemate energije. Studije pokazuju da se želja za slanom hranom povećava kada raspoloženje opadne, pa je grickanje čipsa ili slanih pereca samo vaš pokušaj da ga poboljlšate.

Tehnika za izbjegavanje: Vitamin C (koji se nalazi u citrusnom voću i zelenom povrću) i kalijum (iz smokava i suvog grožđa) u velikoj mjeri vam mogu pomoći da se izborite sa ovom posljedicom života na „brzoj traci“.

Žudite za: ljutom hranom

Vjerovatno imate: Manjak cinka u organizmu. To stvara osjećaj umora i letargije, pa u tim trenucima imate veću potrebu za začinjenim zalogajima.

Tehnika za izbjegavanje: Pobrinite se da jedete na svaka tri sata, uključujući dosta proteina, kao što su koštunjavo voće, sjemenke i pirinčane galete sa puterom od kikirikija.

Žudite za: kofeinom

Vjerovatno ste: Umorni, dosadno vam je ili ste jednostavno navikli organizam na određenu dozu kofeina. Ako pijete kafu kada ste pod stresom, postanite svjesni činjenice da tako samo pogoršavate stanje.

Tehnika za izbjegavanje: Vama nije potrebna kafa, već voda da biste podigli energiju. Osjećaj umora je najčešće znak dehidratacije. Čaša vode će vam biti od mnogo veće koristi, i to na duže staze.

Žudite za: slatkišima

Vjerovatno ste: Pod stresom. Prema naučnim istraživanjima, potreba za šećerom je način na koji se naš organizam trudi da se izbori sa intenzivnim pritiskom.

Tehnika za izbjegavanje: Idite u šetnju. Studije pokazuju da 15 minuta lagane šetnje može smanjiti želju za slatkišima. Vježbanje balansira neurotransmitere u mozgu i povećava nivo serotonina (hormona odgovornog za osjećanje opuštenosti, optimizma i sreće), a samim tim ublažava stres zbog koga toliko žudite za parčetom čokoladne torte.

Žudite za: tjesteninom

Vjerovatno se: Osjećate neraspoloženo ili imate PMS. Ukoliko ste umorni ili neraspoloženi, nivo serotonina opada, pa usljed manjka ovog hormona sreće vaš organizam preko ugljenih hidrata pokušava da ga nadoknadi.

Tehnika za izbjegavanje: Jedite integralnu testeninu i hranu niskog glikemijskog indeksa, poput slatkog krompira i bundeve. Ova hrana obezbjeđuje manji porast nivoa šećera u krvi i polako se vari, obezbjeđujući organizmu više energije koja duže traje.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije