Zdravlje

Šta sve mogu orasi za vaše zdravlje

Šta sve mogu orasi za vaše zdravlje
Foto: Pixabay | Šta sve mogu orasi za vaše zdravlje

Orasi su puni omega-3 masnih kiselina koje povoljno djeluju na krvne sudove i poboljšavaju pamćenje jer utiču na stvaranje neurotransmitera neophodnih za rad mozga. Smanjuju različite upale u organizmu i opuštaju krvne sudove, što je veoma važno onima koji imaju problema sa srcem jer smanjuju nivo "lišeg" holesterola u krvi i rizik od razvijanja krvnog ugruška, a pomažu i protiv dijabetesa tipa 2.

Od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najviše antioksidanasa, zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Iako mnogi smatraju da orasi debljaju, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti, koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti.

Lješnjak je takođe prava riznica vitamina i minerala. Naučnici su izračunali da je 30-60 grama lješnjaka optimalna dnevna doza kako bi se maksimalno iskoristila ljekovita svojstva lješnjaka. Usporava starenje i smanjuje rizik od malignih bolesti. Reguliše krvni pritisak, broj otkucaja srca te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Aminokiselina u lješnjacima ima jaka antiupalna svojstva te štiti i od raka dojke i prostate te smanjuje rizik od dijabetesa. Sadrže mnogo flavonoida, koji čuvaju mozak.

Ipak, ako iz nekog razloga morate paziti na svaku kaloriju, posegnite za bademima, najmanje kaloričnim od svih orašastih plodova, koji ujedno sadrže najviše kalcijuma. Bogati su i vitaminom E, koji pomaže u održavanju dobrog pamćenja, pa se preporučuju i kao namirnica za sprečavanje demencije. Vitamin E djeluje preventivno i na moguća istezanja mišića i upale poslije i prije treninga. U liječenju se koriste plod (ljuska i sjemenka), listovi i kora. Listovi i ljuske podstiču rad jetre i smiruju kašalj, a kora služi i kao sredstvo protiv crijevnih parazita, povišene tjelesne temperature, a pospješuje i izlučivanje mokraće. Bademovo ulje je idealno protiv upala i otoka, a koristi se i u kozmetici, posebno onoj za njegu zrele kože. Badem je najlužnatiji orašasti plod, što znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju te ga mnogi smatraju najzdravijim i najcjelovitijim orašastim plodom

Ljekoviti recepti

Protiv anemije

Pripremite smjesu od pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve dobro izmiješajte i uzimajte jednu čajnu kašiku svaka tri do četiri sata.

Namaz od lješnjaka

Usitnite dvije šalice lješnjaka u blenderu i dodajte im dvije kašike kokosovog maslaca. Kad se dobro prožme, izvadite i poslužite.

Čir na želucu

Orahovo mlijeko je lijek koji pospješuje zarastanje čireva na želucu. Prelijte 20 grama mljevenih oraha s dva decilitra vode. Dobro promućkajte, procijedite i dodajte veliku kašiku meda. Prije svakog obroka uzimajte od pet do šest malih kašika orahovog mlijeka.

Znojenje nogu

Protiv znojenja nogu u dva litre vode potopiti po pet većih kašika usitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Zakuvati i ostaviti na vatri 10 minuta. Kad pripravak postane mlak, u njemu operite noge. Ne brisati noge nakon pranja, nego ih ostaviti da se osuše na vazduhu.

Jačanje kose

Sameljite 10 kašika orahovih jezgri i stavite u litar alkohola (96%). Bocu s mješavinom dobro zatvorite i ostavite je da stoji na toplom mjestu dvije sedmice. Dobijenom tekućinom svaku veče masirajte kožu glave, zatim operite kosu i osušiti.

Protiv glavobolje

Ne samo da je ukusna poslastica, nego med u kombinaciji s orasima dokazano pomaže i kod problema s glavoboljom i nesanicom.

Plodnost i potencija

Orah je prirodni afrodizijak, sadrži vitamine B1 i B2, koji tijelu daju energiju i vitalne elemente koji su bitni za razvoj polnih žlijezda. Bogat je cinkom, koji je važan za normalnu seksualnu aktivnost i rad prostate. Ima pojačano djelovanje u kombinaciji s medom, koji takođe obiluje tvarima neophodnim za muško reproduktivno zdravlje. U jednakim omjerima pomiješajte mljevene orahe s kestenovim medom i jedite tri kašike mješavine tri puta na dan. Kako biste postigli željene učinke, terapija treba da traje od 20 do 30 dana. Ova mješavina je učinkovita i kod visokog pritiska te glavobolje.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije