Zdravlje

Šta treba znati o ultrazvuku, magnetnoj rezonanci i rendgenu?

Šta treba znati o ultrazvuku, magnetnoj rezonanci i rendgenu?
Foto: Freepik | Šta treba znati o ultrazvuku, magnetnoj rezonanci i rendgenu?

U određenim situacijama, kada nalazi ne mogu pokazati šta se dešava u tijelu pacijenta, ljekari ga šalju na neku od radioloških metoda.

Njih ima nekoliko, a u nastavku čitajte više o ultrazvuku, magnetnoj rezonanci i rendgenu, kako biste znali nešto više o ovim radiološkim metodama ako vas nekad budu uputili na snimanje.

Ultrazvuk, magnetna rezonanca i rendgen

Sve ove metode su neinvazivne, odnosno one ne uključuju opštu anesteziju ili rezove. Ovi pregledi su bezbolni, a pružaju brojne korisne informacije, ali da li znate čemu služi koji vid medicinskog pregleda?

Ultrazvuk - Kao najstarija i najneškodljivija procedura u oblasti radiologije, ultrazvuk ima široku primjenu u dijagnostikovanju brojnih oboljenja, a u medicini se primjenjuje više od pola vijeka.

Medicinski ultrazvuk je neinvazivna dijagnostička tehnika koja se koristi za snimanje unutrašnjosti tijela, a koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika. Inače, ultrazvučni zraci prolaze kroz tečna tkiva, a odbijaju se od kosti i gušćih tkiva. Ova mašina koristi eho zvučnih talasa da stvori sliku koju ljekar zatim tumači.

Ljekari koriste ultrazvuk da dijagnostikuju probleme koji utiču na meka tkiva, kao što su mišići, krvni sudovi, srce i drugi organi. Kako bi uradio ultrazvuk, stručnjak specijalizovanom alatkom u obliku štapića prelazi po određenom dijelu tijela dok se emituju zvučni talasi i detektuje njihov odjek.

Izuzetno je važno raditi redovan ginekološki ultrazvuk, ultrazvuk dojki, prostate, abdomena i sl.

Magnetna rezonanca (MRI) koristi jako magnetno polje i radio-talase za kreiranje slika tijela koje se ne mogu videti ni ultrazvukom ni CT skeniranjem.

Naime, ljudsko tijelo je uglavnom napravljeno od vode, koja ima magnetni polaritet, odnosno tečnost u tijelu sadrži atome koji se okreću određenom brzinom. Atomi u nekim tkivima se okreću brže od atoma u drugim tkivima, dok se u nekim slučajevima atomi u bolesnom tkivu okreću različitom brzinom nego što je to slučaj u zdravom tkivu. MRI koristi magnete za okretanje atoma i radio-talase koji otkrivaju koliko brzo se atomi okreću. Računar zatim pretvara informacije u detaljne slike. Inače, ljekari koriste MRI za provjeru zglobova, mišića, hrskavice, ligamenata i tetiva. To magnetnu rezonancu, između ostalog, čini jako korisnom za dijagnostikovanje sportskih povreda. MRI je takođe od pomoći za dijagnostikovanje moždanog udara, tumora, aneurizme, multiple skleroze, povreda kičmene moždine i problema sa unutrašnjim uhom ili očima.

Rendgen i CT - Za razliku od ultrazvuka, klasični rendgen pruža dvodimenzionalnu sliku na klasičnom rendgen aparatu i daje važne informacije o unutrašnjim strukturama tijela. Iako koriste iste rendgenske zrake, skener je u odnosu na rendgen dinamičan i slika koju pruža je trodimenzionalna. Najveću primjenu ima u oblasti detektovanja tumorskih promjena.

Ipak, sve radiološke metode nose određeni rizik da se prekorači propisana doza zračenja i zato se nakon svakog snimanja na zdravstvenom kartonu upisuje doza koju je pacijent primio.

No, danas postoje i zaštitna sredstva koja se daju pacijentima tokom snimanja.

S tim u vezi, što se tiče ultrazvuka, nije potrebna nikakva zaštita, dok je kod kompjuterizovane tomografije poželjno da se kod ženskih osoba i djece zaštite polne žlijezde.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije