Zdravlje

Stanje vaših usta otkriva kakvog ste zdravlja

Stanje vaših usta otkriva kakvog ste zdravlja
Foto: Marek Studzinski/Unsplash | Stanje vaših usta otkriva kakvog ste zdravlja

Ljudi se prepoznaju po osmjehu i zdravlje i izgled vaših zuba u tom slučaju igraju jako veliku ulogu, a postoje i neke pojave na zubima koje mogu ukazati na sveukupno zdravstveno stanje.

Istrošeni zubi

Ovo je posljedica škrgutanja zubima, što ukazuje na preveliku izloženost stresu. Dok škrgutanje zubima neki doživljavaju bezopasnim, potrebno je obratiti pažnju na njega jer može da dovede do boli u mišićima vilice, čeljusti i lica. Ako škrgućete zubima, provedite analizu svog dana da utvrdite koji su vam izvori stresa. Važno je takođe da se konsultujete sa svojim zubarom o mogućoj izradi zaštite za zube da bi se spriječila dalja šteta.

Loš zadah

Loš zadah se često povezuje sa suvoćom usta ili bolestima desni, ali može i da ukaže na lošu ishranu u kombinaciji sa lošom oralnom higijenom. Ovo je znak da treba da pazite šta jedete, kao i da u svoju dnevnu rutinu uključite više brige o higijeni svoje usne duplje. Redovno pranje zuba, ispiranje, četkanje površine jezika i čišćenje zubnim koncem trebalo bi da postane svakodnevna navika. Uz to, potrebno je da pijete dovoljno vode. Ako se loš zadah zadrži i pored toga, dobro bi bilo da se obratite ljekaru.

Otečene desni

Ako su vam desni stalno otečene, crvene i osjetljive, možda se borite sa parodontozom ili nekim sličnim stanjem. Ovo takođe može da bude znak loše higijene usne duplje. Svakako je u slučaju krvarenja desni ili sličnih problema potrebno da posjetite zubara jer ovakvi problemi su povezani sa dijabetesom ili srčanim bolestima.

Afte u ustima

U većini slučajeva afte u ustima nestanu nakon nekoliko dana, a uzrokuje ih stres, povreda pri pranju zuba ili slučajni ugriz unutrašnjosti obraza. Uz suočavanje sa izvorom stresa potrebno je da izbjegavate kisele i pikantne namirnice i perete zube četkicom sa mekanim vlaknima. Ako vam se ova pojava javlja često, moguće je da imate problema sa tolerancijom na gluten ili patite od nedostatka nekog minerala, kao što je cink.

Neujednačena boja zuba

S godinama se zubi mijenjaju i pojavljuju se mrlje na zubnoj caklini, ali ako se ovo događa u vašim dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima, može biti znak konzumacije loše hrane ili pića.

Da biste izbjegli rana oštećenja, izbjegavajte pića kao što su kafa, čaj, crno vino, sportska pića i sos od paradajza. Ako se ipak ne možete odreći navedenog, onda ispirite usta nakon konzumacije. Ako primijetite da se ove promjene na zubima pojavljuju, a vi nemate nikakve navike u ishrani koje bi mogle da se dovedu u vezu s tim, svakako posjetite zubara da utvrdi razloge, piše Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije