Zdravlje

Kako do bržih rezultata tokom vježbanja

Kako do bržih rezultata tokom vježbanja
Foto: V. TRIPIĆ | Kako do bržih rezultata tokom vježbanja

Jeste li znali da statistika kaže da se ljudi u prosjeku udebljaju više na godišnjem odmoru nego za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika?

Ljeto je stiglo i oni koji su se sjetili sad da vježbaju sigurno se pitaju odakle da počnu. 

Fizička aktivnost ne doprinosi samo boljem fizičkom izgledu, nego utiče na cjelokupno naše zdravlje. Emotivno, mentalno nas jača i daje nam energiju. U ovom periodu kada mnogi krenu da vježbaju imaju na umu da što prije dobiju rezultate do željenog ljetovanja, nakon kojeg se uglavnom vraćaju starim navikama i tako ukrug. S tim u vezi se ovh dana često javlja pitanje koliko je treninga potrebno i kada će prvi rezultati treninga?

Evo nekih opštih preporuka.

Početnici bi trebalo da rade 3x sedmično, napredni vježbači četiri treninga sedmično, pravilno raspoređenih uz adekvatan odmor između treninga,   a ne da rade trening četiri dana zaredom. Uz treninge preporučujemo šetnju na dnevnoj svjetlosti, po mogućnosti u jutarnjim časovima prije svih obaveza 40 do 60 minuta.

ŠETNJA NE MIJENJA TRENING I OBRNUTO.

Kada se mogu očekivati prvi rezultati?

Prvi rezultati mogu biti vidljivi već nakon prve tri sedmice redovnog treninga. Budite iskreni prema sebi i držite se dogovora da ćete trenirati minimum 3x sedmično i ne dozvolite da vas bilo šta omete u tom planu. Uz redovan trening neizostavan je adekvatan odmor i kvalitetno izbalansirana ishrana. Tako ćete vidjeti brže rezultate.

Skloni smo tome da želimo rezultate preko noći i da bismo radije popili magičnu pilulu, nego promjenili navike u ishrani. Ove godine napravite promjenu u navikama i nakon godišnjeg odmora nastavite s trening rutinom da biste bilo u formi tokom cijele godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije