Zdravlje

Sto hirurga 33 sata otklanjalo tumor od 28 kg (ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE)

Sto hirurga 33 sata otklanjalo tumor od 28 kg (ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE)
Foto: Ninth People's Hospital | Sto hirurga 33 sata otklanjalo tumor od 28 kg (ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE)
N.N.

Nakon 30 godina koje je proveo kao invalid zbog tumora od 28 kilograma koji mu je prekrivao cijeli vrat i veći dio leđa, Kinez poznat samo pod imenom Tang dobio je drugu priliku za život.

Šezdesetosmogodišnji Tang očajnički je želio da ukloni tumor, ali je odbijen u brojnim bolnicama. Doktori su se bojali da odstrane tumor budući da je bio 'prilijepljen' na njegova pluća, kralježnicu i glavne krvne žile. Živio je tako 30 godina.

Krajem prošle godine, tačnije 8. decembra, je Tangu pukla jedna velika krvna žila te je skoro iskrvario. Nakon skore smrti Tang je još jednom u bolnici tražio da mu se ukloni veliki tumor sa leđa, na šta je pristao doktor Jang Jun, načelnik rekonstruktivne kirurgije.

Doktor Jang je pregledao Tangov tumor, koji je bio težak 27,7 kilograma i promjera 85 x 65 centimetara, kao i glavne organe i strukture na koje je tumor bio prilijepljen.

Doktor ga je procijenio dovoljno stabilnim za potrebnu operaciju. Tangu je napokon omogućena operacija u bolnici "Ninth People's Hospital" u Šangaju.

Tokom operacije, koja je trajala 33 sata, Tang je pretrpio veliki gubitak krvi, ali hirurg koji je dosad odstranio čak sedam velikih tumora, je to nazvao neizbježnim budući da su morali odstraniti veliku količinu tkiva koje je povezivalo tumor i vitalne organe, prenosi "24sata.hr".

Uprkos tome što su je tokom operacije u par navrata bilo pitanje hoće li operacija biti uspješna, hirurzi su uspjeli da uklone cijeli tumor. Otvorene rane koje su ostale nakon odstranjivanja tumora su prekrili zdravim tkivom sa samog tumora.

Operacija je trajala 33 sata i uključivao je tim od više od 100 hirurga koji su naizmjenično radili na odstranjivanju tumora.

Nakon operacije Tang je proveo četiri dana na intenzivnoj njezi, a petog dana je već mogao normalno da jede. Šestog dana pušten je iz intenzivne njege i sada može normalno da hoda, piše britanski "Daily Mail".

Šta je neurofibromatoza?

Neurofibromatoza je autoimuna bolest kod koje se stvaraju tumori uzduž živaca, što ponekad dovodi do značajne deformacije mekog tkiva ili kosti. Nema specifičnog liječenja, ali tumori se mogu ukloniti hirurškim zahvatom.

Neurofibromi su dobroćudni tumori koji su građeni od Švanovih stanica i fibroblasta (stanice dermisa odgovorne za stvaranje elastičnih i kolagenih vlakana i glikozaminoglikana koji čine potporno tkivo kože.). Periferni neurofibromi se razvijaju na bilo kojem mjestu uzduž toka perifernih živaca. Većina se pojavljuje tokom adolescencije.

Postoje 4 oblika. Kožni neurofibromi su mekani i mesnati; potkožni neurofibromi su čvrsti i čvorasti. Nodularni pleksiformni neurofibromi mogu zahvatiti korjenove spinalnih živaca. Difuzni pleksiformni neurofibromi mogu dovesti do nakaznosti, a pleksiformni neurofibromi mogu podleći zloćudnom preobražavanju, piše MSD priručnik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije