Zdravlje

Stroud: SZO demonizirala elektronske cigarete

Stroud: SZO demonizirala elektronske cigarete
Foto: Srna | Stroud: SZO demonizirala elektronske cigarete

SARAJEVO - Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o borbi protiv duvanske epidemije blokira pristup manje štetnim opcijama od cigareta za punoljetne osobe, rekla je direktor borda Centra za promet bezdimnih alternativa i direktor Centra za potrošače u Alijansi za zaštitu poreskih obveznika SAD Lindzi Stroud.

Komentarišući izvještaj u kom SZO osuđuje upotrebu elektronskih cigareta i takozvanih "vaping" proizvoda, Stroudova je navela da je izvještaj "obmanjujući" i da je SZO na ovaj način "demonizirala elektronske cigarete", jer zahtijeva od država da strogo regulišu moderne revolucionarne tehnologije.

"Time SZO odbacuje, ako ne čak i ignoriše samu ideju i nauku koja stoji iza koncepta smanjenja štetnosti od duvana", kaže ona.

U autorskom članku za "Insajdsoursis Stroud" ona je podsjetila da je SZO ista ona organizacija koja zahtijeva smanjenje štetnosti kod saobraćajnih nesreća kroz stroge standarde prozvodnje automobila.

Prema njenim riječima, ovaj pristup treba primijeniti i na duvan, a SZO to ne čini.

"Na 212 strana ovaj koncept je pomenut ukupno četiri puta, a svaki put i kada je pomenuto, SZO kaže da ga duvanske kompanije koriste da bi promovisale upotrebu svojih proizvoda i da to škodi uspješnim inicijativama za kontrolu duvana", navela je ona i istakla da pušači ne bi ni imali na raspolaganju razvijene moderne zamjene za cigarete da su se mjere kontrole duvana pokazale efikasnim.

Stroudova smatra da proizvođači trebaju biti u mogućnosti ponuditi manje štetne alternative koje pušačima pomažu da ostave cigarete.

Ona je istakla da je SZO pomenutim izvještajem i zvanično objavila rat smanjenju štetnosti od duvana, zanemarujući širok raspon dokaza manje štetnosti alternativnih proizvoda i njihovu sposobnost da pomognu punoljetnim osobama da prestanu pušiti i zauvijek eliminišu duvanski dim.

"Cigarete su te koje su u stvari pobjednici, a SZO nastavlja preporučivati državama da se oslanjaju na takse na cigarete, dok istovremeno blokira pristup smanjenju štetnosti duvana za punoljetne osobe", zaključila je Stroudova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije