Zdravlje

Stručnjaci kažu da je ovo najbolja pjesma za opuštanje (VIDEO)

Stručnjaci kažu da je ovo najbolja pjesma za opuštanje (VIDEO)
Foto: Pixnio | Stručnjaci kažu da je ovo najbolja pjesma za opuštanje (VIDEO)

Najnovija istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Pensilvaniji otkrila su da određena muzička kompozicija može dramatično smanjiti anksioznost, i to za čak 60 odsto.

Istraživanje je bilo fokusirano na anksioznost pacijenata prije operacije te je uključivalo 157 odraslih osoba podijeljenih u dvije grupe. Prva grupa pacijenata primila je dozu od jednog do dva miligrama midazolama tri minute prije nego što su im blokirani periferni živci. Druga grupa, s druge strane, imala je priliku slušati pjesmu "Weightless" benda Marconi Union, koja je objavljena 2012. godine.

Rezultati ovog istraživanja su iznenađujući. Pokazalo se da su pacijenti koji su slušali spomenutu kompoziciju imali slične nivoe anksioznosti kao i pacijenti koji su uzimali midazolam, što sugeriše da muzika može biti jednako učinkovita u smanjenju anksioznosti kao i farmaceutski lijekovi. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su 2019. godine u stručnom časopisu "Regional Anesthesia and Pain Medicine".

Međutim, važno je napomenuti da su pacijenti koji su uzimali lijek izrazili veće zadovoljstvo cjelokupnim iskustvom u poređenju s drugom grupom. Istraživači pretpostavljaju da bi to moglo biti zbog toga što pacijenti u muzičkoj grupi nisu imali priliku birati vrstu muzike koju će slušati ili zato što im je bilo lakše komunicirati bez prisutnosti muzike.

S obzirom na ova iznenađujuća otkrića, muzička terapija se pokazala kao obećavajuća alternativa korištenju midazolama prije periferne regionalne anestezije, prenosi "Klik". Ipak, istraživači ističu da su potrebna dalja istraživanja kako bi se bolje razumjelo ovo područje i potvrdila učinkovitost muzike u medicinske svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije