Zdravlje

Pratite nas na Google news

Stručnjaci savjetuju zašto ne trebate sjediti prekrštenih nogu

Stručnjaci savjetuju zašto ne trebate sjediti prekrštenih nogu
Foto: Pixabay | Stručnjaci savjetuju zašto ne trebate sjediti prekrštenih nogu
N.N.

"Žensko sjedenje" odnosno položaj sjedenja s prekrštenim nogama jedno je od najpopularnijih, ali već dugi niz godina raspravlja se o tome koliko je to zapravo zdravo za naše tijelo.

Dok su mnogi govorili da potiče stvaranje celulita, stručnjaci su otkrili da ima i gore posljedice.

Kako prenosi Bright Side, stručnjaci su rekli da je najvažnije naučiti sjediti uspravno, a osim što je taj položaj odličan za zdravlje, navodno podiže samopouzdanje osobe. Prekrštene noge tokom sjedenja mogu oštetiti peronealni živac i tako oslabiti mišiće zadužene za podizanje stopala. Takođe, može doći do neravnoteže u zdjelici jer unutrašnji bedreni mišić postaje kraći, a vanjski je sve duži - kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta.

Iako kod pojave vidljivih vena glavnu ulogu ima genetika, praktikovanjem ovakvog sjedenja povećavate šanse od toga. Naime, u krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smjeru. Kada su noge prekrštene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi. Istraživanja su pokazala da se tako može povisiti i krvni pritisak u tijelu - čak i kod osoba koje inače nemaju tih problema - jer se pogoršava cirkulacija. Istraživanja su pokazala i da sjedenje s prekrštenim nogama, duže od tri sata dnevno, dovodi do jako lošeg, pogrbljenog držanja tijela. Osim toga, javljaju se bolovi u donjem dijelu leđa, vratu i kukovima.

(Večernji list)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije