Zdravlje

Stručnjak ukazuje zašto tablete za pranje suđa treba držati podalje od djece

Stručnjak ukazuje zašto tablete za pranje suđa treba držati podalje od djece
Foto: Pixabay | Stručnjak ukazuje zašto tablete za pranje suđa treba držati podalje od djece

Postoje brojni predmeti u kućanstvu za koje nikada ne bismo pomislili da su opasni za mališane. U tu kategoriju spadaju i tablete za pranje posuđa, koje su, kako kaže medicinski tehničar Ros Smit, izuzetno opasne za djecu.

Smit je osnivač platforme za obrazovanje o prvoj pomoći Safer Little Steps, a na TikToku je objasnio da tablete za pranje posuđa sadrže supstancu koja se pjeni kad dijete ugrize ili sažvače.

"Ta pjena može izazvati opekotine. Djetetu može opeći usta, disajne puteve i jednjak", naglasio je Ros te pozvao roditelje da ih drže izvan dohvata djece jer radoznalim mališanima mogu biti privlačne.

"Plave, crvene ili višebojne okrugle tačke na njima izgledaju kao slatkiš ili neka vrsta poslastice", objasnio je te predložio da ih sklonimo da visoko mjesto, izvan dohvata znatiželjnih ručica.

Ako dijete slučajno zagrize tabletu za pranje posuđa, Ros savjetuje da je što prije pokušate izvaditi iz njegovih usta. Zatim nazovite hitnu pomoć i slušajte savjete dispečera.

Ljekari iz First Aid for Life kažu da je tabletu potrebno odmah ukloniti iz usta djeteta i isprati ih što je prije moguće.

"Usta je idealno isprati vodom ili mlijekom. Nikad nemojte forsirati povraćanje kod djece jer se mogu ponovno opeći kad im korozivna supstanca krene izlaziti kroz grlo", napomenuli su.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije