Zdravlje

Subliminalne poruke mogu promijeniti tok donošenja odluke

Subliminalne poruke mogu promijeniti tok donošenja odluke
Foto: N.N. | Subliminalne poruke mogu promijeniti tok donošenja odluke

Subliminalne poruke (engl. subliminal messaging) termin je kojim se objašnjava korišćenje određenih poruka, slika ili zvukova čija je svrha da trenutno utiču i mijenjaju mišljenje, stavove ili ponašanja pojedinaca.

Subliminalni stimulusi su oni koji se fizički prikazuju, ali se ne mogu svjesno opaziti. Ti stimulusi se najčešće prikazuju izrazito kratko ili su prikriveni drugim sadržajem. Krajnji cilj ovog vida uticaja je trenutna i kratkotrajna promjena ponašanja pojedinaca u smjeru u kojem to odgovara onima koji pokušavaju da utiču na pojedince - povećanje prodaje određenog proizvoda ili ostvarivanje većeg broja glasova na izborima.

Jedna od najpoznatijih primijenjenih subliminalnih poruka je "Štakori" (engl. RATS) u predsjedničkoj predizbornoj kampanji Buša, 2000. godine.

Istraživanja ovog fenomena započinju sredinom dvadesetog vijeka. Džejms Vikari je 1957. godine  zaintrigirao javnost i istraživače iznijevši tvrdnje da je zbog upotrebe subliminalnih poruka "Kupi koka-kolu" i "Jedi kokice" tokom prikazivanja filmova prodaja tih artikala znatno povećana.

Iako je Vikari nekoliko decenija kasnije priznao da je lažirao rezultate ovog kvazieksperimenta, ovaj događaj je poslužio kao početna tačka za istraživanja ovog novog kontroverznog pojma.

Teorijska objašnjenja subliminalnog oglašavanja naglašavaju da ovaj vid uticanja na druge ide u smjeru donošenja određenih odluka na nesvjesnom nivou - iako će se samo izvršenje odluke sprovesti svjesno, proces koji stoji iza te odluke je nesvjestan. Ovdje je veoma bitno napomenuti da postoji podijeljeno mišljenje o značajnosti uticaja subliminalnih poruka.

Iako postoji značajan broj istraživanja koja pokazuju da se ovaj uticaj ne može dokazati, bitno je naglasiti da će efekat subliminalnog oglašavanja biti značajan samo ako je odgovarajuća subliminalna poruka izložena u specifičnom kontekstu. Vrlo kratke tekstualne poruke, vrlo jednostavni zvukovi ili slike će imati značajan efekat na donošenje odluka ako se izlažu u situaciji koja je malo ili umjereno emocionalna za pojedinca.

Ovaj efekat nije dugoročan, on ne mijenja ljudsku ličnost ili određeni aspekt ličnosti. Subliminalni uticaj djeluje trenutno i relativno kratko, ali dovoljno dugo da može da promijeni tok donošenja odluke. Istraživanje Sajmona Ruša i saradnika iz 2016. godine je pokazalo da se subliminalni uticaj održava oko 25 minuta, ali u zavisnosti od adekvatnosti konteksta, stanja ispitanika i broja izlaganja subliminalne poruke, vrijeme održavanja efekta može da se promijeni.

Uticanje na odluke pojedinaca upotrebom subliminalnih poruka se može ostvariti, ali samo ukoliko se ispune rigorozni uslovi kada je u pitanju priroda samih poruka i stroga kontrola drugih faktora.

Američko vijeće ujedinjenih federalnih institucija (FFC) prva je državna institucija koja je iznijela javno upozorenje protiv korišćenja subliminalnih poruka 1974. godine.

Međutim, ovaj vid oglašavanja nije zabranjen ili kriminalizovan, niti u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ni u ostatku svijeta. Ono što se zasigurno može zaključiti je da je korišćenje subliminalnih poruka s ciljem promjene trenutnog ponašanja pojedinaca etički upitno. Ako se u pitanje dovede opravdanost primjene subliminalnih poruka, ova tema se još može usložniti ukoliko se pretpostavi da se subliminalno oglašavanje može koristiti i s ciljem pokušaja društveno pozitivnog uticaja na mase.

Ostale tekstove iz psihologije, koji su nastali u saradnji Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju i Nezavisnih novina, možete naći na sajtu Laboratorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije