Zdravlje

Suvo grožđe čisti jetru, snižava holesterol, čuva srce i vid

Suvo grožđe čisti jetru, snižava holesterol, čuva srce i vid
Foto: Pixabay | Suvo grožđe čisti jetru, snižava holesterol, čuva srce i vid

Suvo grožđe je jedna od najpopularnijih vrsta suvog voća. To je cjelovita i zdrava namirnica koja ima niz blagotvornih zdravstvenih svojstava. Za njihovu popularnost i širenje po zapadnom svijetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani. Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima.

Suvo grožđe je odličan izvor energije te sadrži dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Imaju dvostruko više antioksidansa od svježeg grožđa. Dobar su izvor minerala kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma, bakra, flora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.

100 grama suvog grožđa sadrži: 299 kalorija, 79,8 grama ugljenih hidrata, 3 grama proteina, 0,5 grama masti, 3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe).

Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine i holesterola, te poboljšavaju probavu. Suvo grožđe je idealno za sportiste kojima je potrebna energija. Zbog izuzetnog nutritivnog sastava preporučuju se svima. Grožđice sadrže i veliku količinu gvožđa, koje direktno pomaže u liječenju anemije. Kompleks B vitamina pomaže u stvaranju novih krvnih ćelija, dok viši udio bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca.

Čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova

Redovna konzumacija suvog grožđa povezuje se sa smanjenjem povišenog krvnog pritiska. Mnogi nutrijenti iz suvog grožđa zaslužni su za to, ali najsnažnije djelovanje se pripisuje visokom nivou kalijuma – 100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalijuma. Kalijum je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih sudova i krvnog pritiska.

Regulišu šećer u krvi

U nizu studija pokazalo se da grožđice smanjuju nagle skokove insulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare. Održavaju uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i regulišu njegov nivo, što je od velikog značaja za oboljele od oba tipa dijabetesa. Suvo grožđe pomaže u oslobađanju hormona leptina i grelina, koji daju osjećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.

Štiti zdravlje očiju

Zbog udjela polifenolnih fitonutrijenata, suvo grožđe je izvanredno za očuvanje dobrog vida. Ono štiti od slobodnih radikala i pomaže u prevenciji makularne degeneracije, slabljenja vida te katarakte. Sadrži i vitamin A, koji je takođe izuzetno važan za dobro očno zdravlje. On smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog sljepila.

Smanjuju kiselost organizma

Acidoza – kiselost organizma – može biti metabolička ili respiracijska. Izvor obe kiselosti je želudac. Kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti, poput čireva, dermatoza, oštećenja unutrašnjih organa, artritisa, gihta, gubitka kose i bolesti srca. Kalijum i magnezijum iz grožđica su vrlo djelotvorni u neutralizaciji kiselina u želudačanom soku i regulisanju kiselosti organizma.

Čuvaju zube i kosti

Kalcijum i bor, prisutni u suvom grožđu, važni su u prevenciji osteoporoze. Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcijuma. Naročito je koristan u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, a blagotvorno djeluje na zglobove i kosti. Bor pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne gleđi. Oleanolinska kiselina prisutna u suvom grožđu igra posebno važnu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, karijesa i lomljenja.

Recept koji pomaže čišćenju jetre

Pola čaše suvog grožđa prelijte toplom vodom i ostavite da se 15 minuta natapaju. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode. Isprano voće stavite u čašu i do vrha sipajte prokuvanu vodu, ohlađenu na sobnu temperaturu. Ostavite da odstoji 24 sata. Idućeg dana, najbolje ujutro, na prazan želudac popijte napitak i pojedite grožđice. Lezite u krevet na sat–dva i stavite toplu oblogu ili termofor na desnu stranu stomaka. Ovaj postupak obavlja se jednom nedeljno tokom mjesec dana, dva puta godišnje.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije