Zdravlje

Svaka količina alkohola je rizična

Svaka količina alkohola je rizična
Foto: N.N. | Svaka količina alkohola je rizična

LONDON - Nova globalna studija pokazala je da ne postoji bezbjedan nivo konzumiranja alkohola, jer svaka količina donosi rizik od razvoja raka i ostalih bolesti.

Rezultati istraživanja, objavljeni u žurnalu "Lanset", pokazuju da umjerene količine alkohola, poput čaše vina dnevno, mogu da doprinesu zaštiti od bolesti srca, ali da prevagu odnose rizici od nastanka ostalih oboljenja.

U dokumentu se naglašava da je u obzir uzet širok spektar faktora u vezi sa konzumiranjem alkohola. Korišteni su podaci iz 195 zemalja u periodu od 1990. do 2016. godine.

Izvršeno je poređenje informacija o ljudima starosti od 15 do 95 godina koji ne piju alkohol i koji konzumiraju jedno alkoholno piće dnevno.

Utvrđeno je da među 100.000 ljudi koji ne piju alkohol, 914 razvije zdravstveni problem poput raka. Kada je riječ o licima koja konzumiraju jedno alkoholno piće na dan, broj oboljelih veći je za četiri, što predstavlja povećanje rizika za 0,5 odsto.

Iz ove druge grupe ljudi, 63 osobe na 100.000 obole u roku od godinu dana, što je za sedam procenata više u poređenju sa ljudima koji ne konzumiraju alkohol.

Kada je riječ o osobama koje piju pet alkoholnih pića dnevno, zdravstveni problem razvije njih 338, što je povećanje za 37 odsto, prenio je Bi-Bi-Si.

Autori studije kažu da jedno piće na dan donosi malo povećanje zdravstvenog rizika, ali da brojevi daju drugačiju sliku kada se uzme u obzir čitava populacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije