Zdravlje

Pratite nas na Google news

Svako treće dijete ima opasnu koncentraciju olova u krvi

Svako treće dijete ima opasnu koncentraciju olova u krvi
Foto: Pixabay/Ilustracija | Svako treće dijete ima opasnu koncentraciju olova u krvi
Tanjug

Svako treće dijete širom svijeta ima koncentracije olova u krvi u nivoima koji mogu dugoročno naštetiti zdravlju, otkrila su nova istraživanja.

Oko 800 miliona djece i mladih ljudi ispod 19 godina vjerovatno će imati nivo olova u krvi iznad pet mikrograma po decilitru (5 mg/dl), navodi se u izvještaju koji prenosi Gardijan.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ne postoji bezbjedan nivo izloženosti olovu, jer čak i u veoma niskim koncentracijama djeluje kao opasan toksin, ali nivoe iznad 5 mg/dl američki centri za kontrolu bolesti smatraju razlogom za akciju.

Nalazi iz istraživanja Instituta za zdravstvenu metriku i procjenu, koje je danas objavio UNICEF, ukazuju na trenutne opasnosti za djecu od olova, koje se već decenijama ne koristi u benzinama, bojama i vodovodnim cijevima.

"Ovo je apsolutno šokantna brojka", rekao je Nikolas Ris, politički stručnjak u UNICEF-u i autor izvještaja.

"Znamo već dugo za otrovnu prirodu olova, ali nismo znali koliko je ona rasprostranjena i koliko djece je pogođeno", dodaje Ris.

Olovo je snažan neurotoksin i velika izloženost tom metalu može izazvati smrt, dok niži nivoi izazivaju simptome u rasponu od bola, povraćanja i napada do problema u razvoju, mentalnih teškoća i poremećaja raspoloženja. Niži nivoi takođe mogu izazvati prerano rođenje djece.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije