Zdravlje

Sve više otpornih bakterija ubija milione oboljelih

Sve više otpornih bakterija ubija milione oboljelih
Foto: Ilustracija | Sve više otpornih bakterija ubija milione oboljelih

NJUJORK - Bakterije otporne na antibiotike mogle bi da ubiju deset miliona ljudi godišnje do 2050. godine, što je jednako broju umrlih od karcinoma, upozoravaju stručnjaci.

Nedostatak efikasnih antibiotika već je izazvao 700.000 smrti godišnje, od kojih 50.000 u Evropi i SAD.

Sa sve većim rastom broja otpornih bakterija, svijet je suočen sa ozbiljnim nedostatkom u razvoju novih antibiotika, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/.

Antimikrobna rezistencija je hitan medicinski problem u svijetu i ozbiljno ugrožava modernu medicinu, upozorava u saopštenju SZO.

Stručnjaci poručuju da je potrebno višestruko ulagati u istraživanje i razvoj na području infekcija otpornih na antibiotike, što uključuje i tuberkulozu.

Zdravstvena agencija UN navodi da je u toku klinički razvoj 51 novog antibakterijskog proizvoda za liječenje patogenih agensa otpornih na antibiotike.

To uključuje i tuberkulozu i zarazu dijarerom, koja je ponekad smrtonosna zbog bakterije klostridijum dificile /Clostridium difficile/.

Među bakterijama uglavnom otpornim na liječenje ističu se acinetobakter

/Acinetobacter/, te enterobakterije kao što su: klepsijela /Klebsiela/ i ešerihija koli /Esherihia coli/, koje mogu da izazovu teške i često smrtonosne infekcije i prijetnja su čak i u bolnicama.

SZO upozorava da se razvija vrlo malo antibiotika za oralnu uportrebu, a upravo je taj oblik "važan za liječenje infekcija izvan bolnica ili u slučaju ograničenih resursa".

Stručnjaci ističu da je godišnje potrebno uložiti više od 800 miliona dolara za pronalazak novih lijekova za ljude i životinje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije