Zdravlje

Svjetski dan srca obilježen širom BiH: O srcu treba brinuti svih 365 dana

Svjetski dan srca obilježen širom BiH: O srcu treba brinuti svih 365 dana
Foto: Srna | Svjetski dan srca obilježen širom BiH: O srcu treba brinuti svih 365 dana

BANJALUKA, SARAJEVO - Povodom 29. septembra, Svjetskog dana srca, a koji se ove godine obilježava pod parolom "Koristi srce za čovječanstvo, za prirodu i sebe", čiji je cilj da se svi potrude da imaju promjene koje vode ka zdravijem srcu, širom BiH organizovani su besplatni preventivni pregledi građana.

Naime, tim povodom su medicinski radnici iz timova banjalučkog Doma zdravlja građanima mjerili krvni pritisak, nivo šećera u krvi, kao i analizu tjelesne mase i to zajedno sa studentima Medicinskog fakulteta u Banjaluci i predstavnicima Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa "Dijabet No.1".

Tamara Kovačević Preradović, predsjednica Udruženja kardiologa Republike Srpske i načelnica Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, je istakla da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzročnik obolijevanja i umiranja, kako u svijetu, tako i u Republici Srpskoj, ali da je u proteklom periodu zabilježen trend smanjenja mortaliteta.

Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Republici Srpskoj, je kazao da svake godine u svijetu 17,9 miliona ljudi umre od posljedica bolesti srca i krvnih sudova. "Za 20 godina, koliko se bavimo preventivnim programima, uspjeli smo da u Republici Srpskoj i Federaciji BiH smanjimo smrtnost od ove bolesti i da više nismo među zemljama veoma visokog rizika. Taj podatak je prošle godine i zvanično objavila Svjetska zdravstvena organizacija", rekao je Vulić.

Tako je i Udruženje kardiologa u BiH za građane ispred "Kuće srca" u Sarajevu organizovalo besplatnu kontrolu lipoproteina niske gustoće (LDL), a tom prilikom je doc. dr Edin Begića iz Opšte bolnice "Dr Abdulah Nakaš" kazao da LDL predstavlja marker  kardiovaskularnog rizika, te je kao takav jako važan u segmentu stratifikacije rizika od kardiovaskularnog incidenta i predstavlja marker na koji se mora terapeutski djelovati.

Iz bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi" su istakli da se svih 365 dana u godini potrebno brinuti o zdravlju srca, a ne samo na Svjetski dan srca, te redovno odlaziti na preglede i slušati savjete ljekara.

"Bijeljinska Bolnica 'Sveti vračevi' u posljednje vrijeme mnogo je ulagala u kardiologiju i to nije slučajno, jer su kardiovaskularna oboljenja ubjedljivo najčešća, kako na ovim prostorima, tako i u svijetu", izjavio je Zlatko Maksimović, direktor ove zdravstvene ustanove.

I iz Bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu su saopštili da je potrebno odabrati zdrave životne navike, vježbati, zdravo se hraniti, smanjiti tjelesnu težinu, prestati pušiti, kontrolisati krvni pritisak, te odlaziti na redovne preglede i koristiti savremenu tehnologiju u kontroli zdravlja srca.

Bojan Pejović, specijalista interne medicine i supspecijalista kardiologije u ovoj bolnici, je kazao da su kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći javnozdravstveni problem u svijetu i u BiH.

On je napomenuo da je od velike važnosti to što se na većinu ovih uzroka, odnosno faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, može uticati, odnosno preventivno kontrolisati i liječiti.

"U suzbijanju faktora rizika od velike pomoći je i savremena tehnologija, brojni digitalni alati poput raznih aplikacija pomoću kojih možemo pratiti vlastite otkucaje srca, korake, unos tečnosti, ishranu i druge varijable, a uz to nas mogu i motivisati da ostanemo istrajni u promjeni ili održavanju željenih životnih navika", istakao je Pejović.

Imajući u vidu starenje populacije, sveprisutnu globalizaciju i urbanizaciju, socioekonomsku situaciju, visoku prevenciju faktora rizika, kako je Pejović dodao, moguće je očekivati sve veće opterećenje kardiovaskularnim bolestima ako se ne preduzmu sveobuhvatne mjere prevencije.

Svjetski dan srca ustanovljen je 2000. godine s ciljem da informiše javnost o važnosti očuvanja srca, jer su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti u svijetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije