Zdravlje

Tajna zdravlja je u jednoj stvari koju svi zapostavljamo

Tajna zdravlja je u jednoj stvari koju svi zapostavljamo
Foto: Arhiva/Ilustracija | Tajna zdravlja je u jednoj stvari koju svi zapostavljamo

Danas se svijet nalazi na prekretnici kada je zdravlje ugroženo kao nikada u dosadašnjoj istoriji. Stil života koji ljudi u velikim gradovima imaju, stres, subjektivno ubrzanje vremena, moderne tehnologije i nedostatak fizičke aktivnosti neminovno utiču na djecu i ljude i njihovo zdravlje u svim aspektima fizičkom, mentalnom, duhovnom, emotivnom.

Ali, kako da se izborimo sa svim tim nedaćama i da ostanemo zdravi? Tajna je u prevenciji, jer kako kaže naš narod "Bolje spriječiti, nego liječiti"

Stil života je postao novi riziko faktor za bolesti. Ne možemo pričati o jednoj stvari našeg života kao što je ishrana, fizička aktivnost već treba imati multidisciplinarni pristup i sve gledati kao jednu širu sliku i obratiti pažnju na san, odmor, oporavak, pozitivne emocije, socijalnu inteligenciju itd.

Preventivna medicina nam pomaže da se osjećamo, budemo i ostanemo zdravi.

Zvanična definicija zdravlja prema SZO je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja a ne samo odsustvo bolesti - stanje dinamičke ravnoteže ćelija, organa, organizma, pojedinca i njegovo skladno funkcionisanje u porodici i društvu.

"Kada se naše zdravlje naruši i kada je u stanju koje se ne može lako poraviti, očekujemo neki čarobni štapić, koji će rešiti problem, a to nije tako. Zato je jako važno pričati o prevenciji i značaju koji ona daje", kaže Slavica Đorđević, nastavnik veštona sa Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu i dodaje:

"Šaljemo pogrešnu poruku skrivenim porukama. Pričamo o zdravoj hrani o tome da deca treba da se hrane dobro, a u okolini škole nemate nijedan objekat koji to može da im pruži. Imamo gomilu nezdrave hrane. Takođe imate osećaj neprihvatanja dece koja donose zdrav obrok ili užinu od kuće.

Ne možemo imati 10 pekara oko škole gde nema nijedan proizvod koji je od celog zrna, gde nemamo ništa što bi imalo obris zdrave hrane, a govorićemo da đaci treba da imaju zdrave obroke, a imao u okruženju gomilu gaziranih sokova punih prerađenog šećera", istakla je Slavica Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije