Zdravlje

Tešanović: Počnite na vrijeme sa terapijom i manje boravite u prirodi

Tešanović: Počnite na vrijeme sa terapijom i manje boravite u prirodi
Tešanović: Počnite na vrijeme sa terapijom i manje boravite u prirodi

Alergije su prisutne tokom čitave godine, ali sa dolaskom proljeća kreću polenske alergije. Koncentracije i vrste polena se mijenjaju u zavisnosti od doba godine, a u rano proljeće se očekuju alergije na polen drveća, lijesku, johu i čemprese, ispričala je za "Nezavisne" Sanja Tešanović, ljekar iz Banjaluke.

Prema njenim riječima, lakši simptomi alergija na polen biljaka su kijavica, curenje i zapušen nos, peckanje i svrab očiju, koji mogu biti različiti po intenzitetu, trajanju i izraženiji su ujutru i pri boravku u prirodi.

"Simptomi mogu da progrediraju do veoma teških, posebno kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju i tada se manifestuju kao alergijska astma i povremene urtikarije", ističe Tešanovićeva.

Dodaje da se alergotestiranje vrši pomoću "Prick testova" na inhalatorne alergene, po potrebi i nutritivne alergene.

"Testiranje se vrši po procjeni nadležnog porodičnog doktora, pedijatra ili specijaliste drugih grana  pulmologa, ORL ili dermatologa na primarnom nivou zdravstvene zaštite", pojasnila je ona.

Kako kaže, "Prick test" je kožni test ubodom lancete kroz kap alergena. Na taj način se u kožu unose male doze alergena koje kod alergičnih osoba na tom mjestu poslije 15 minuta izazivaju otok, svrab i crvenilo.

"Najčešće se rade testovi na inhalatorne alergene kao što su kućna prašina, grinje, krzno životinja, biljna vlakna, polen korova, ambrozija, polen i drveće poput lijeske, lipe, crnog bora, bagrema, vrbe i topole", dodaje Tešanovićeva.

Ističe da se alergije na polen biljaka liječe simptomatski  antihistaminicima, sprejevima za nos, kapima za oči koji uklanjaju simptome alergije sprečavaju curenje nosa, kijavicu i svrab očiju.

"U slučaju težih simptoma i alergijske astme koriste se inhalatorni lijekovi i pumpice, a kortikosteroidi samo kod teških bronhoopstrukcija i generalizovane koprivnjače", dodala je doktorica.

Kako kaže, preporuka je da se u periodu cvjetanja biljaka na koje je osoba alergična izbjegava boravak u prirodi i da se na vrijeme počne sa korištenjem preporučene terapije.

Savjeti:

Nakon dužeg boravka u prirodi, po povratku kući treba se istuširati i oprati odjeća koja je nošena.

U kući treba ukloniti sve tkanine koje mogu da zadržavaju polen kada se unese kao što su tepisi, zavjese i dr. Redovno treba da se uzimaju i lijekovi.

Kod osoba sa sezonskom alergijom neophodno je svakodnevno uzimanje antihistaminika i to sa upotrebom lijeka treba početi nekoliko sedmica prije pojave alergena. Savjetuje se boravak na moru u vrijeme intenzivnog cvjetanja jer je vazduh tamo puno čišći zbog manje smoga i ostalog onečišćenja. Takođe se preporučuje boravak u visokim planinama zbog čistog vazduha i suve klime.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije