Zdravlje

Tjelesna težina utiče na plodnost

Tjelesna težina utiče na plodnost
Foto: Pexels/Pixabay | Tjelesna težina utiče na plodnost

Višak kilograma može uticati na plodnost, te smanjiti šanse za trudnoću. Ako imate problema s plodnosti, možda bi bilo da provjerite indeks tjelesne mase.

Smatra se kako je normalna tjelesna težina idealna za trudnoću, jer kao što prevelika težina može negativno uticati na plodnost, posebno kod žena s policističnim jajnicima, tako i pothranjenost ima negativan uticaj.

Smatra se kako je indeks tjelesne mase između 18,50 i 24,9 najpogodniji za trudnoću. Indeks tjelesne mase se računa tako da težinu u kilogramima podijelite s kvadratom visine u metrima.

Nizak indeks tjelesne mase, posebno ako je kombinovan sa stresom i nezdravim životnim stilom, može narušiti hormonalnu ravnotežu, te često uzrokovati neredovne ili potpuni izostanak menstruacije.

Ako ste pothranjeni, odnosno imate indeks tjelesne mase ispod 18.5 vaša pothranjenost može uticati na ovulaciju i smanjiti šanse za začeće.

U poređenju sa ženama s normalnom tjelesnom težinom, ženama koje su pothranjene treba godina dana duže da ostanu trudne. Ako ste mršavi i želite ostati trudni, razgovarajte s nutricionistom kako se na zdrav način možete udebljati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije