Zdravlje

Trenirate, a rezultati izostaju?: Konekcija mozak - mišić od ključne važnosti

Trenirate, a rezultati izostaju?: Konekcija mozak - mišić od ključne važnosti
Foto: N.N. | Trenirate, a rezultati izostaju?: Konekcija mozak - mišić od ključne važnosti

Počeli ste s treningom i super vam ide, puni ste motivacije i elana, nakon prve dvije sedmice se već osjećate ljepše, poletnije, primijetili ste i da ljepše spavate, a onda u trećoj sedmici ne odradite jedan trening s mišlju "Hej, pa šta je jedan trening, bio/la sam redovan/na pune dvije sedmice". Zatim, četvrte sedmice ne dođete na dva treninga.

"Pa nisam mogao/la da odbijem poziv na kafu kad se dugo nisam vidio/vidjela sa prijateljima". I dok se okrenete prošlo je mjesec dana i onda primijetite da nema one početne motivacije od prve dvije sedmice kada ste krenuli na trening i donijeli odluku da ćete baš ovaj mjesec redovno trenirati.

Onda počne drugi mjesec i izostajete s još više treninga... Dok se okrenete stiglo je ljeto, a vi se niste pomaknuli sa startne pozicije od prije dva mjeseca i ljuti ste na sebe.

Vjerujem da ste se našli u sličnoj situaciji, nekad i više puta. Trenirali ste dva mjeseca, a rezultata nema, a zapravo od ta dva mjeseca ste pola treninga propustili.

Glavni razlozi izostanka rezultata treninga:

1. Ne dolazite redovno na treninge. Zapamtite da kontinuitet daje rezultate.

2. Niste fokusirani na treningu pri izvođenju vježbi. Konekcija mozak - mišić je od ključne važnosti za postizanje rezultata i ostvarenje cilja.

3. Niste prilagodili ishranu svom cilju bilo da se želite udebljati ili smršaviti. Dobro izbalansirana ishrana je jako bitna.

4. Ne unosite dovoljno vode. Voda je važna za funkcionisanje ljudskog organizma.

5. Ne spavate dovoljno. Odmor i san su jako bitna karika u postizanju rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije