Zdravlje

Tri načina kako da napravite zaštitnu masku za lice

Tri načina kako da napravite zaštitnu masku za lice
Foto: N.N. | Tri načina kako da napravite maske za lice

Potražnja za zaštitnim maskama od početka virusa korona je enormno skočila.

Kod nas trenutno je jako teško doći do zaštitnih maski, ali postoji rješenje koje će biti brza alternativa.

Ove improvizirane maske se mogu jednostavno napraviti od stvari koje već posjedujete u svojim kućama ili su lako dostupne. Maske vas mogu žaštititi pri kratkim boravcima u trgovinama ili apotekama, posebno se preporučuju starijim osobama ako nemaju adekvatnu zaštitu.

Maska od papira

Prva verzija izrade

Za izradu će vam biti potrebno:

Klamerica

Kuhinjski papirni ubrus ili salveta

Gumice za tegle

Makaze

Papirni ubrus izrežite na dimenzije 32×23 cm. Gumicu rasjecite na jednom mjestu.

Presavijte papirni ubrus po dužem dijelu na pola tako ćete dobiti papir dimenzije 23×16 cm. Po kraćem dijelu presavijajte papir 3 puta tako da dobijete falde ili lepezu, pazite da falde budu posložene jedna do druge i da dobijete oblik dimenzija 23×9 cm. Svaku od fadi na oba kraja spojite klamericom. Na udaljenosti od 1,5 cm od kraja presavijenog papira položite jednu stranu gumice gumicu, preko nje presavijte papir i spojite klamericom. Ponovite isti postupak i s druge strane papira. Masku prislonite uz lice i odmjerite je li odrezana dužina gumice ispravna, ako nije korigujte je i klamericom spojite krajeve. I improvizovana papirna maska je gotova.

Druga verzija izrade

Salvetu razmotajte te je preklopite na dva dijela, krajeve ka unutra. Po dužem dijelu presavijajte papir kao da pravite lepezu pazeći da fade budu posložene jedna po drugoj. Dobićete 4 falde. Na udaljenosti od 1,5 cm od kraja presavijenog papira stavite po jednu gumicu, preko nje presavijte papir i spojite klamericom. Ponovite isti postupak i sa druge strane papira. Masku prislonite uz lice i odmjerite je, ako nije korigujte je i klamericom spojite krajeve.

 

Jednostavna maska od tkanine

Za njenu izradu možete koristiti bilo koju čistu i ravnu tkaninu, poput pelene ili plahte, veličine 50 X 30 centimetara (35 cm, ako imate krupno lice). Osim toga, biće vam potrebni

-konac

-igla

- makaze

- traka za vezanje ili guma

Presavijte tkaninu na pola po dužini, licem prema unutra i prišijte rub običnim, sitnim bodom.

Zatim okrenite tkaninu na lice i savijte tako da šav bude na sredini platna.

Zatim presavijte tkaninu po širini, tako da šav bude izvana, a krajeve ponovo prišijte jedan za drugi. Opet presavijte tako da šav bude na sredini platna.

Svi šavovi bi trebali biti smješteni unutra pa se neće vidjeti tokom nošenja maske. Masku sada možete ispeglati.

Provucite trake između slojeva tkanine i prošijte masku po uzdužnim rubovima – tako da se trake slobodno kreću gore-dole u svojim kanalima, ali ostanu na krajevima maske. (Uspesnazena.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije